Szexuális kiteljesedés a változás kora után

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A menopauza (a peteérés megszűnése) nagy változást jelent a nők életében, ennek nyitánya a menopauza előtti korszak. Ebben az időszakban a petefészkekben egyre kevesebb ösztrogén termelődik, a hormonszint drámai hirtelenséggel csökkenhet. A legtöbb nő 45 éves kora körül érkezik életének ebbe a szakaszába, a kevésbé szerencséseken a tünetek már a harmincas éveik vége felé jelentkeznek. A menopauza előtti korszak kettő-tíz év között váltakozhat, átlagosan négy esztendő. Mi tagadás, nyugtalan időszak ez, számos, orvosilag nyomon követhető tünettel, panasszal vagy jellegzetes fizikai és lélektani jelenségekkel ad hírt magáról.
Sok nő harmincöt-negyvenöt éves kora között éri el fénykorát, talán ekkortájt legerőteljesebb a libidó. A középkorú asszonyok többsége szinte epekedik a testi kapcsolatért, és jobban élvezi a szexet, mint fiatalon. Az érett nő személyisége is érettebb: tisztában van azzal, ki ő, mi elégíti ki, milyen kívánságai, igényei vannak, kevesebb gátlás akadályozza, jól érzi magát a bőrében. Aki így van ezzel, arra csodálatos évek várnak a menopauza előtt. De nem minden asszony ennyire szerencsés, van, aki kínos kötelességnek érzi a szexet. Nem pusztán a vágy hiánya gond náluk; kifejezetten megerőltető számukra a nemi élet. A harmadik csoporthoz tartozó hölgyek pedig sem pozitív, sem negatív változást nem észlelnek szexuális szokásaikban és vágyaikban.
De lássuk, miféle kellemetlenségek nyomaszthatnak a menopauza előtti években és miként hatnak a szerelmi életedre.

Szárazabb hüvely

Vaginád váladéka sokat változik a peteérés megszűnése előtti években. Hosszabb idő alatt nedvesedik át kellőképpen, kevésbé lesz síkos, mint fiatalkorban. Emiatt a szexuális élet kellemetlenebb lehet. Néha a váladék mennyisége elegendőnek látszik, de nem tart ki az aktus végéig. Ezt a jelenséget valószínűleg a partnered is felfedezi, de tájékozatlanságból tévesen ítélheti meg. Azt hiheti, hogy kevésbé kívánod őt, a visszautasítás csalhatatlan jelének vélheti, úgy érezheti, el akarsz zárkózni előle. Gyanúja félelemmé fokozódhat, attól tarthat, hogy beteg vagy, esetleg nagy gondok vannak a kapcsolatotokban.
Mit lehet tenni?
Fogadd el ezt tényként, mert a váladékozás csökkenése természetes élettani jelenség. Semmiképp ne gondold azt, hogy valami nincs rendben. Beszélgess társaddal a menopauza előtti időszakban bekövetkező természetes fizikai változásokról, igyekezzetek közös megoldást találni szerelmi életetek színvonalának megőrzése érdekében. Próbálj ki önkielégítés és szeretkezés közben többféle vízalapú síkosítót, használd azt, ami mindkettőtöknek a legjobb. Akkor a leghatékonyabb a síkosító, ha a vaginádat és párod péniszét is bekened vele.

Hőhullámok

A hőhullámok évekkel az utolsó havi vérzésed előtt rád törhetnek, de lehet, hogy megúszod, mert néhány nő egyáltalán nem tapasztal ilyesmit. Aki kénytelen elviselni a hirtelen rátörő hőhullámokat, igen kétségbeejtőnek érzi a helyzetét.
Idővel a női szervezet mind kevesebb és kevesebb ösztrogént termel. Pontosan senki sem tudja, miért jár ez a változás hőhullámokkal, az orvosok véleménye szerint a hormonszint esése miatt megkergül a test belső hőszabályozó rendszere. Ennek következtében az erek időnként váratlanul kitágulnak, a nők arcát és felsőtestének érrendszerét hirtelen nagy mennyiségű vér árasztja el. Ez a vérbőség a legtöbb nőnél a mellkast, a nyakat, az arcot és a fejet elárasztó hőhullámok formájában jelentkezik. A folyamat verejtékezéssel jár. Az éjszaka fellépő hőhullámok következménye az úgynevezett éjszakai izzadások sorozata; ilyenkor a lepedő átnedvesedik, oda az alvás nyugalma. A hőhullám, az éjszakai izzadás, a nyugtalan alvás és az ezzel járó kimerültség a legkéjsóvárabb nő pajzán kedvét is képes lelohasztani. A gyötrő tünetek miatt úgy érezheted, képtelen vagy szeretkezni.
Mit lehet tenni?
A fogamzásgátló tablettákban található ösztrogén pótolja a szervezetből hiányzó hormonmennyiséget, és enyhíti a hőhullámok hevességét. Akkor érdemes elkezdeni a terápiát, amikor bizonyossá válik, hogy közeleg a menopauza időszaka. Valószínűleg enyhítik a tüneteket a természetes étkezési kiegészítők, köztük a boglárkafélék családjába tartozó fekete békabogyó (Actaea spicata), a szójatermékek, a ligetszépe olaj, a vörös lóhere (Trifolium pratense) és az illatos barátcserje (Vitex agnus-castus), mert természetes hormonpótlásra alkalmas növények. Szintén nagy segítség az egészséges táplálkozás. Érdemes kihagyni a hevítő és erős ételeket, az alkoholt, a kávét és a kólát. A vitaminok és a rendszeres torna ugyancsak enyhítik a hőhullámokat. Ajánlott a réteges öltözködés, a hirtelen kimelegedésekre való tekintettel.

Még teherbe eshetsz

Néhány asszony azt hiszi, ha a változás korába lép, és menstruációs ciklusa rendszertelenné válik, többé nem eshet teherbe. Az igaz, hogy ebben az átmeneti időszakban már nem következik be minden hónapban peteérés, és termékenységed is kisebb, mint húszéves korodban volt, mégis teherbe eshetsz azokban a hónapokban, amikor van ovulációd. Ha már nem akarsz gyermeket, mindaddig alkalmaznod kell valamilyen fogamzásgátló eszközt vagy technikát, amíg az utolsó menstruációd után el nem telik egy év anélkül, hogy véreznél, vagy vérvizsgálat ki nem mutatja, hogy nincs már peteérésed.

Amikor eltűnik a vágy

A szerelmeskedés iránti vágy a libidóért felelős tesztoszteron hormonok csökkenő mennyiségével együtt elillanhat. Gyakori panasz a menopauza küszöbéhez érkező hölgyek körében, hogy alig-alig kívánják a testi érintkezést. Ehhez társulnak még a peteérés megszűnésével párhuzamosan jelentkező tünetek: a vagina szárazsága és sérülékenysége, a nőies tulajdonságok elvesztése miatti idegeskedés és félelem, hullámzó kedélyállapot, magánéletbeli bonyodalmak. Ezek egytől egyig kihatnak a szexuális életre és késztetésekre.
Mit lehet tenni?
A hüvelyi szárazság megszüntetése önmagában elegendő ahhoz, hogy a régi tűz lángja fellobbanjon benned. Fordulj nőgyógyászodhoz, tájékoztasd a gondjaidról, panaszaidról. Amennyiben az alacsony tesztoszteronszint felelős a vágyad lankadásáért, valószínűleg hormonpótló szereket ajánl, amelyek hatására felpezsdülhet a véred.