Kérd azt, amit megérdemelsz!

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Vannak érvek, amelyek egyáltalán nem meggyőzőek, és teljesen szükségtelen előhozakodnod velük, mert ezekkel valószínűleg nem érsz célt. Ilyen érvek például, hogy már régóta vagy a vállalatnál, vagy hogy a kollégáidnak most emelték a fizetését, vagy az sem túl meggyőző, hogy az ismerősöd a konkurens cégnél többet keres ugyanebben a munkakörben.

Legyen egy olyan dolog, amiben te vagy a legjobb

A munkaerőpiac sajnos szinte minden területen telítve van, ezért szükséged lesz valami olyan személyes tevékenységre, ahol te, személy szerint utolérhetetlen és pótolhatatlan vagy, legyen az a munkaköri leírásodon belül vagy kívüli tevékenység. Tudtára kell adnod a főnöködnek, hogy milyen plusz értékekkel gazdagítod a céget, és ha ezt valóban meg is teszed, akkor elég egyszerűen azt mondani, hogy megérdemelsz egy kis extra fizetést azért, amiért olyat teszel, ami tulajdonképpen nem is tartozik a munkaköri leírásodba. Ennek az "extra szolgáltatásnak" hasznosnak, objektíven mérhetőnek kell lennie, és nagyon fontos, hogy meggyőzően és logikusan add elő, miért is jó a cégnek, hogy te ezt elvégzed.

Tudj nemet mondani, és vállald a konfliktusokat

Ha megcsinálod azt a munkát is, ami tulajdonképpen nem is a te dolgod lenne, ha hónapokon át éjjelenként érsz haza, és a túlóráról egy szót sem szólsz a főnöködnek, de persze a kutya nem veszi észre, hogy mennyit dolgozol, akkor ne várd, hogy tudatában legyenek a munkahelyeden, mennyit érsz. Ha valami olyanra kérnek meg, amit nem vagy köteles megtenni, nyugodtan mondj nemet. Ha többet dolgozol a 8 óránál, hívd fel rá figyelmet, milyen fáradt vagy és meddig dolgoztál.