Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!
A Facér Pasi válaszol
Egyedül éled az életed magányos szingliként? Gondok vannak a szexuális életedben? Nem tudod, mit akar a pasi, akit kinéztél magadnak? Bárcsak tudnánk férfiaggyal gondolkodni néhány helyzetben! Addig, amíg erre nincs mód, inkább kérdezzünk meg a Facér Pasit, hogy ő hogyan látja helyzetünket.

Kedves Facér Pasi!

A barátom 10 évvel idősebb nálam, én 28 éves vagyok. Hosszú ideig és kitartóan udvarolt nekem úgy, hogy nekem időközben volt egy kétéves kapcsolatom is, de kivárta a végét. Azelőtt tipikus agglegény életet élt, ahogyan ez a mostani viselkedéséből kiderül. Tavaly nyáron pedig, nem sokkal az előző barátommal való szakításom után beadtam neki a derekam. Alapjában véve nagyon jól megvagyunk a mostani barátommal, az első perctől kezdve látszott, hogy komolyan gondolja velem a kapcsolatot, és így van ez már lassan egy éve. Igaz, vannak kemény vitáink, mert mindketten elég önállóak vagyunk és mindkettőnknek megvan a maga véleménye a dolgokról, ami olykor enyhe kifejezés, hogy nem fedi egymást. Viszont az ez utáni kibékülés annál édesebb.

Mióta együtt vagyunk, feltűnt, hogy egyáltalán nem mesél arról, ki volt az ő nagy szerelme, kivel és hogyan éltek együtt, semmit nem tudok az ő életéről, ő viszont már kapcsolatunk hajnalán kellően tájékozódott az én volt kapcsolataim felől. Na persze én sem mondtam el mindent, de a lényegeseket igen. Azért is meséltem el, mert én úgy érzem, ezeket már lezártam, és nem is akarok tőlük már semmit. Az elején még kérdezgettem, volt- e szerelmes, milyenek voltak a tapasztalatai a barátnőivel, hogy jöttek össze, de rendkívül szűkszavú és kitérő válaszokat kaptam, vagy nem kaptam.

Tudom, hogy a barátomnak rengeteg ismerőse, így sok nőismerőse is van, ezt egy alkalommal meg is állapítottam, és persze kifejeztem nemtetszésemet is egy csípős megjegyzéssel. Valószínűleg féltékeny is vagyok, nem is kicsit, de mindig igyekeztem ezen az érzésemen uralkodni, nem kutatok, nyomozok és nem kérdezősködök. De egyszerűen van egy olyan érzésem, hogy valamit titkol előlem. Nem szokott beszámolni arról egyáltalán, mikor merre jár, kivel találkozik. A napi programját nem szokta elmesélni nekem, talán a munkájáról mesél a legtöbbet. Egyébként nem is szoktam számon kérni, illetve korábban még megkérdezgettem, de miután egyszer kikérte magának, hogy felhívtam napközben és megkérdeztem tőle, merre jár, már azt se teszem.

Rengeteget szokott telefonálni, amire általában nem is figyelek, mert nem szeretek hallgatózni, az viszont fel szokott tűnni, amikor erősen visszafogott hangerővel és érezhetően más hangszínnel beszél a telefonba (na ekkor tudom, hogy nővel beszélget...), esetleg kimegy az erkélyre hosszasan telefonálni vagy amikor a számítógépén gyorsan átváltja a képernyőt, amikor hirtelen belépek a dolgozójába , amikor internetezik vagy az e-mailjeit olvassa, vagy azt mondja hogy még dolgozik a gépen, és azzal a jól felismerhető " nincs semmi érdekes" arckifejezéssel fogadja a kedveskedésem vagy az érdeklődésem.

Egyszer kiborultam, mert fültanúja voltam, hogy az otthoni üzenetrögzítőjén szinte csak női telefonálók hagytak üzenetet. Akkor azt mondta, hogy ez még előttem volt, és emiatt egyáltalán nem kell aggódnom, és ha akarom, végighallgathatom az összeset, már majdnem meg is nyugodtam, amikor kéretlenül és hozzá szokatlanul elég nyersen odavágta nekem, hogy ami előttem volt az ő életében, ahhoz nekem semmi közöm. Egyébként a rögzítőjét azóta nem helyezte üzembe, mióta együtt járunk.

Szerinted most rémeket látok, vagy ténylegesen van valami titok? Egyáltalán foglalkozzak ezekkel a dolgokkal vagy sem?

Drága Tünde,

Vannak dolgok, amiket a nők sosem fognak megérteni a pasikban (és persze viszont).

Az egyik ilyen, hogy a pasik miért nem szeretnek mesélni olyan dolgokról, amelyek egy nő számára fontosak, egy pasi számára viszont nem. Ha egy csaj elmegy a barátnőivel vacsorázni, akkor utána órákig tudja mesélni az apró-csprő részleteket barátnői életéből, túláradóan, gyakran túlozva. Egy pasi, ha elmegy egy barátjával találkozni, akkor is annyit fog csak mondani, hogy "jó volt, beszélgettünk", ha a barátja éppen elköltözött otthonról, unokája született vagy kinevezték pekingi nagykövetnek. Ennek a szakirodalma tengernyi és személyes tapasztalataim is megerősítik.

Egy férfi, amikor már bölcs és tapasztalt, mint én, legfeljebb megjátszani tudja, hogy fantasztikusan érdekes dolgok történtek vele, vagy hogy hallatlanul izgalmas, amit a szerelme éppen mesél. Nem nehéz egyébként, de öszönből nem megy: egyszerűen azért csinálja az ember, mert tudja, hogy ez örömet szerez, megkíméli őt a sértett arckifejezésektől és a szurkálódásoktól.

Egy nő ezért sokkal hamarabb érzi úgy, hogy a kapcsolat kiüresedett, jön a "már sosem beszélgetsz velem", a "tudom, hogy titkolsz valamit", pedig többnyire nem, csak szerintünk nem olyan érdekes.

Szóval első körben azt hiszem, hogy a pasid nem titkol semmit, csak még nem elég tapasztalt ahhoz, hogy alkalmazkodjon.

Azt is fontos tudnod, hogy a férfiak mindig nagyobb becsben tartják a volt nőiket, mint fordítva. Egy nő nehezebben szakad el, de amikor elszakadt, akkor nem néz vissza. Egy férfi viszont mindig igyekszik fenntartani egy kiskaput visszafelé - ennek van hátránya, de gondolj arra, hogy amikor már nem lesztek együtt, akkor is így lesz :-). Ezek így persze általánosítások, de sok bennük igazság.

Csókol, a Facér Pasi

* * *

Kedves Facér Pasi!

18 éve vagyunk házasok, van egy gyermekünk. Én eddig úgy éreztem, hogy nincs igazán különös probléma közöttünk. Hasonló munkamegosztásban éltük családi életünket: munka, gyereknevelés, hétvégente kikapcsolódás, gyerekekkel, barátokkal vagy kettesben.

Úgy két hónapja rájöttem, hogy "megcsal". Ezt azért írtam macskakörömbe zárva, mert őszerinte ez nem megcsalás. A főnöknőjével találkozgat. Munka után rendszeresen később jön haza, és egyre csak sűrűsödnek az sms-ek, a munkahelyi értekezletek.

A férjem szerint ez azért nem megcsalás, mert még nem feküdt le vele. Én meg úgy érzem, ez már nem is számít szinte, hiszen az érzelmeivel elfordult tőlem. Ami persze megint nagyon érdekes, mert ha velem van, akkor kedves, figyelmes, aranyos, de én már nem tudom, hogy ez szeretetből, vagy csak sajnálatból, megszokásból fakad-e.

Én meg állok itt értetlenül, mint egy birka! Miért történik ez velem? Vagyis a legfőbb kérdésem: Szeretem, de meddig tűrjem el ezt a helyzetet? Mert nagyon fáj a lelkemnek. Nehezen bírom már a viszonyukat, akár van benne szex, akár nincs. Sokat beszélgettünk már, de valahogy mindig azt mondja, hogy neki ez a helyzet nem probléma. Ez csak az én problémám. És a bolhából csinálok elefántot.

Légyszi magyarázd meg nekem, hogyan gondolkodik egy pasi, mert egyszerűen nem értek már semmit. Mit csnáljak? Veszekedjek? Utáljam? Sírjak, könyörgjek? Alázzam meg magam, és várjak ölbetett kézzel, hátha elmúlik magától? Ne bújjak vele egy ágyba? Én is nézzek pasi után? Tanácstalan vagyok. Csak egyet tudok biztosan, hogy ez az állapot olyan feszültséggel jár, hogy lassan bezizzenek.

Drága Lea!

Semmi olyat ne tégy, amit a levél végén mint lehetőséget felsorolsz.

Az ember fiának - különösen, ha sokat dolgozik - nehéz az élete. Az még a szerencsésebb eset, ha jóban van és baráti viszonyt ápol van a főnökével. Tapasztalatból mondom, ez akkor is vezethet féltékenységhez, ha az ember főnöke férfi.

Normális, hogy az ember még munka után elmegy kiengedni kollégáival - akár főnökével, akár beosztottaival. Az aranylánc viszont erős, ezt elismerem.

Napnál világosabb, hogy ha a férjed nem is érdeklődik szexuálisan a főnöknő iránt, visszafelé ez már nem mondható el.

Mit tehetsz? Nekem most két javaslatom van.

a (offenzív), Csábítsd el a férjedet! Lehet, hogy neked is meglepetést fog okozni, hogy mennyire kacér vagy szexi tudsz még ennyi idő után is lenni. Az is lehet, hogy ő fog meglepetést okozni azzal, hogy nehezebb lesz elcsábítani, mint amikor először tetted ezt. Nem szabad az első visszautasítás után feladnod, kitartóbban kell küzdened, mint amikor először jöttetek össze. Nem tudom, milyen a vetélytárs, idősecske vagy fiatal pipi, bányarém vagy bombázó, sőt, rólad sem tudom - és ez az, ami nem is számít. Te ismered legjobban a vágyait, a gyengéit, a szexuális elfojtottságait, a kedvenc helyeit, legkedvesebb utazási célpontját, a romantikus Achilles-sarkát. Óriási előnyben vagy tehát. Élj vele és ő zabálni fogja! Persze féltékennyé is teheted, az többnyire bejön és a végeredmény ugyanaz, ízlés kérdése.

b (defenzív), Bírd rá valahogy, hogy váltson munkahelyet. Éreztesd vele, hogy többre hivatott annál, amit most csinál, hogy lassan közeledik az utolsó pillanathoz, amikor még érdemes váltani. Tápláld a benne munkáló ambíciót, de egy percig se érezze azt, hogy ezt a főnöknő miatt csinálod.

Remélem bejön,
csókol a Facér Pasi

Vissza, a Facér Pasi oldalára