Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A Columbia felszállása előtt a NASA interjúkat készített az űrrepülő személyzetével. Rick Husband négyéves kora óta asztronautának készült, egy ilyen utazás álmainak beteljesítését jelenti. Michael Anderson, a csapat egyetlen fekete tagja azt hangsúlyozta, hogy ez az űrutazás mutatja a fekete asztronauták növekvő lehetőségeit. Laurel Clark orvosnő sokéves felkészülés után először vesz részt űrrepülésen. Sok örömre, nagy fáradságra számít, de biztos benne, hogy életre szóló élmény lesz az űrutazás. Az indiai születésű Kalpana Chawla arról beszélt az interjúban, hogy mekkora öröm és ugyanakkor szerénységre késztető egy ilyen nagy nemzetközi tudományos küldetésben részt venni. Dave Brown orvos a bonyolult tudományos feladatokról beszélt. Az izraeli Ilan Ramon arról beszélt, hogy milyen öröm megvalósítani sok ember álmát és izraeliként az űrbe repülni. Egy apró tárgyat is magával vitt, egy rajzot, amelyet egy 14 éves zsidó fiú készített egy koncentrációs táborban. A kép a Földet ábrázolta, ahogyan az a holdbeli hegyek felől látszódhat. Willy McCool nagyon lelkes volt az interjú során: - Azt mondom nektek, nincsen annál jobb, mint hallgatni egy jó lemezt, nézni az ablakon át a Földet és nyomni a pedált.

Forrás: ORIGO


Ketten az űrutazás során is adtak interjút egy rádióadónak. Anderson elmondta, hogy az elvégzett tudományos kísérletek minden várakozást felülmúlnak. Husband pedig arról beszélt, hogy vonzalma az űrrepüléshez akkor kezdődött, amikor látta a holdra szállást. 2003. február 1-jén, szombaton, a Columbia visszatérőben belépve a Föld légkörébe darabokra esett, és lángba borult. A hétfős személyzet minden tagja meghalt.

Részletes összeállításunk a Columbia űrrepülőgép tragédiájáról/tudomany/columbia/index.htmlŰrhajósok a Katalógusbanhttp://vizsla.origo.hu/static/ipar_es_mezogazdasag/kozlekedes,_fuvarozas/kozlekedes/urkutatas/urhajozas/urhajosok/

Láthatjuk, közelről nincsen semmi heroikus az asztronautákban. Izgulnak, örülnek, humorizálnak. Elkötelezettek tudományos munkájuknak, feladataiknak. A sokszorosan kitüntetett helyzet - amelyben szó szerint az egész világ szeme rajtuk van - nagy súlyt ad a származásnak, a saját és nemzeti történelemnek, amelyet most ezek az emberek képviselnek. A kitüntetett helyzet persze extrém kockázatot is jelent, ami felerősíti a résztvevők számára kötődéseiket, hovatartozásuk fontosságát.