Féltékenység képében kísért a múlt

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Forrás: ORIGOA nő a számonkéréskor védekezik, bűntudatot érez, ugyanakkor nem érti, miért vették elő a témát annyi év után megint, és miért kéne újból és újból elmagyaráznia, hogy igen, akkor talán tévedett, de azóta egy sokkal boldogabb életre talált. Különösen kényes a helyzet akkor, ha a nő korábban ledérebb életet élt, vagy netán egzotikus táncosnő volt egy éjszakai szórakozóhelyen. Aztán találkozott a férfival, aki akkor egy erős, derűs pasi volt, aki különösen hízelgőnek érezte, hogy egy gyönyörű, szexi nő őt akarja. Évekkel később aztán, mivel valami miatt éppen gyengének érzi magát (meghízott, elvesztette az álomállását, nem érzi annyira sikeresnek magát, mint párja), a téma újra terítékre kerül; ezúttal azonban savanyúbb a szőlő.

A féltékenység okai

Saját bizonytalanságai és megrendült önbecsülése okozza, hogy kirohanásokat intéz a nő "egzotikus" múltja miatt. Valószínűleg nem rendelkezik azzal az érzelmi intelligenciával és érettséggel, hogy megértse, saját átmeneti gyengesége zavarja, és nem kéne általánosított haragját a nő felé irányoznia.

Mennyire féltékeny?http://www.gyongy.hu/main.php?cikk=931&pos=1_1_6Okkal vagy ok nélkül féltékenykedik? Teszt kétségek között vívódóknak.Ha tényleg megcsalthttp://www.szon.hu/oldalak/erotika/cikkek/erotika-cikkek-22909.shtmMi a helyzet akkor, ha a féltékenység alapja valódi hűtlenség, amelyre fény is derült?Féltékenységhttp://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=5263Van értelme a féltékenységnek?

Érvei nem állnak biztos lábakon. Amikor elfogadta a nőt, elfogadta annak múltját is, tudta, mibe megy bele, jó esetben számolt a lelki vívódásokként megjelenő következményekkel is. Évekkel később azonban, amikor a kapcsolat stabillá, komollyá válik, a nő múltja kínozni kezdi a férfit. Talán a nő elkövette azt a hibát, hogy megosztotta múltja pikánsabb részleteit a férfivel, gondolván, hogy ezzel még intimebbé és őszintébbé teszi kapcsolatukat. Azonban nem ez szokott történni. A férfi, mivel a nő egyre fontosabb számára, felidézi azokat a bizonyos részleteket: úgy érzi, értékes tulajdonát (a nőt) meg kellett osztania valaki mással, vagyis megsértették a kijelölt területét. Mivel azonban ennek megakadályozására semmit nem tud tenni, mert azok a dolgok már a múlté, tehetetlen harag és féltés marcangolja.

Mit tehet ilyenkor a nő?

Meg kell beszélnie a férfival, hogy azzal, hogy különböző jelzőkkel illeti őt múltja miatt, semmit nem ér el, csupán azt, hogy aláássa önbecsülését, és kevésbé fogja vonzónak találni. A nő saját érzelmi "jólétének" megőrzése érdekében ki kell állnia saját érvei mellett, és határozottan kérni a férfit, hogy hagyja abba a szóbeli bántalmazást, mielőtt az netán fizikai bántalmazásba torkollna. Ha a férfi nem hagyja abba a bántó magatartást, annak ellenére sem, hogy a nő újra és újra bizonyítja, nincs miért aggódnia, akkor sürgősen ott kell hagynia.

A Facér Pasi válaszol
Ismerős a szituáció? Féltékeny a barátod, vagy inkább téged bánt az ő múltja? Bárcsak tudnánk férfiaggyal gondolkodni néhány helyzetben! Addig, amíg erre nincs mód, inkább kérdezzünk meg a Facér Pasit, hogy ő hogyan látja helyzetünket.


Megoldás: párterápiás kezelés

Különösen javallott párterapeuta felkeresése, mivel ez egy olyan probléma, amibe a férfi mindinkább belelovallja magát, és a végén már sehogy nem tud szabadulni kínzó féltékenységétől. Egy mérges, megkeseredett férfival nem lehet együtt élni. Meg kell találnia azokat a lelki gátakat, amik keserűségét és érzelmi labilitását okozták, amik miatt férfiúi büszkesége és önbecsülése megsérült, és következésképpen: amik miatt párját támadja és hibáztatja. Egy felkészült pszichoterapeuta gondos munkája nyomán ezek kigyomlálhatók, és lassan minden visszatérhet a régi kerékvágásba. Ehhez azonban az kell, hogy a férfi aktívan és konstruktívan működjön közre, akarja a gyógyulást és a közös harmónia újbóli megtalálását.