Az érzelmi problémák nőknél gyakrabban okoznak testi tüneteket

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Forrás: ORIGOMint azt Dr.Sybil Carrere, a Seattle-i University of Washington orvosprofesszora a "Society of Psychophysiological Research" éves találkozóján tartott előadásában elmondta, az eredmények fényében különösképpen fontos lenne, hogy a párok észrevegyék, mikor érkezett el az a pont, amikor a veszekedés súlyossá válik, és ekkor le kéne ülniük, hogy közösen megbeszéljék a problémákat.

Carrere és kollégái azt vizsgálták, hogyan tudják pácienseik kezelni az agressziót: 54 házaspárt vizsgáltak meg, mégpedig úgy, hogy egy tizenöt perces, a feleket érzelmileg erősen igénybe vevő témáról beszéltették (például pénzről), és utána külön-külön beszámoltatták őket arról, hogyan sikerült haragjukat és agressziójukat kezelni.

Ranchburg Jenő: Félelem, harag, agresszióhttp://www.pszichologia.hu/konyv/konyv.phtml?id=16Van-e gyógyszer az agresszivitás ellen?http://www.sulinet.hu/eletestudomany/archiv/2000/0005/agressz/gygyszer.htmAgresszivitás és tesztoszteronhttp://www.patikanet.hu/98tavasz/98tav13.htmMi idézi elő az emberi szervezetben az agresszivitást?Elfojtáshttp://www.szabadzona.hu/technology/self/self_26.html

Azok, akik arról számoltak be, hogy nehezen kezelték a helyzetet - azaz, jóval erősebb és hosszabb ideig tartó haragot vagy dühöt éreztek, mint amennyi még könnyen elviselhető számukra -, az utólagos beszélgetések során is több haragot mutattak. Ezek az alanyok arról is beszámoltak, hogy gyakori, hogy az élettevékenységeik közben őket érő negatív élményeket átteszik életük más területére - például a munkára vagy a családra. Az ilyen emberek számoltak be arról is, hogy elégedetlenek a házasságukkal, és hogy úgy tudják, partnerüknek is hasonló a véleménye.

Különösen sok volt a nő az ilyen, rossz agressziókezelési technikákat alkalmazó emberek között, és különösen sokan szenvedtek közülük a szív- vagy keringési betegségek valamilyen korai formájában. Carrere szerint az összefüggés valószínűleg ott kereshető, hogy a nőket arra szocializálják, hogy nagyobb fokú figyelmet fordítsanak a kapcsolatok érzelmi dimenzióira, mint a férfiak.