Test, testrészek, testállapotok

Vágólapra másolva!
  
Vágólapra másolva!

A testet és a részeit olykor az épületek és részei jelképezik, tehát érdemes megnézni az épületek és az ablak szócikkeket is.

Alapszintű jelentés

Van egy elgondolás, amely szerint az álmok nem is lennének mások, mint pusztán képiesített, "álommesébe" szőtt testi ingerek.
Alvás közben a testünket és annak részeit ingerek érik a környezetünkből, illetve a test belsejéből, a szervek felől, és ezek képiesülnek álom formájában. Hiányt, feszültséget, külső-belső hatásokat mutatnak.

Süllyedés vízbe, valami puha, ködös sötétségbe: magának az elalvásnak a folyamata képiesül. Ez átcsaphat hirtelen zuhanásszerű érzetbe, ebből sokan ijedten összerándulva térnek a tudatukhoz, az érzékenyebbek esetleg hirtelen ijedten fel is ülnek az ágyukban, teljesen felébredve. Gyakrabban előfordul stresszes, nyugtalan életszakaszban, az alvó nem meri átadni magát az öntudatlanság, az alvás szakaszának.

Zuhanás: leesünk az ágyról, esetleg csak a karunk vagy a lábunk kerül hirtelen lógó helyzetbe.

Hideg láb, hóban, jeges úton mezítláb járás: általában hideg, fázós láb (vérkeringési zavar következtében) vagy alvás közben lecsúszó paplan és ennek következtében az álomban a fázós láb képe és érzete (bőrélmény-tapintás).

Robajjal ránk zúduló sziklák: recsegő padló a szobában (hallási élmény).

Beszorul a kezünk valahová: elzsibbadt a karunk az alvás során.

Valami vagy valaki nyomja a mellkasunkat: bizonyos testhelyzetben elnyomjuk a mellkasi területeket, nem jutunk elég levegőhöz, esetleg súlyfelesleggel küszködünk, és ez nyomja a szívet. Ha gyakori és fájdalmas, érdemes kivizsgáltatni magát az álmodónak, szervi panaszokat jelölhet.

Erotikus, szexuális jellegű álmok, esetleg tényleges orgazmusélménnyel kísérve: a testben felhalmozódott a szexuális energia.

Terített asztalnál falatozni: éhségérzet ellensúlyozása, vágyteljesítő álom, fogyókúrázóknál, éhezést kényszerűségből átélőknél gyakori, vagy az alvó ember közelében sütnek-főznek, és ezt érzékeli az orrán át, majd képiesíti az álomban.

Nyers húst enni: az emésztőszervek nagy kihívás előtt vagy alatt állnak, megterheltük a gyomrunkat.

Rengeteget inni: szomjúság ellensúlyozása.

Fényjelenség látványa: az alvó fényes ablak felé fordulva fekszik.

WC-re menni álomban: ürítési inger, olykor olyannyira hihető az álomkép, hogy az álmodó maga alá ürít az ágyban.

Sok vízzel álmodni: teli hólyag.

Az álmodót leszúrják, megsebzik álmában: az alvó testben az álombéli sebzésnek megfelelő helyen nyilallás, fájdalom van.

Tűzélmény: láz, gyulladás a testben.

Vízélmény, megázni, hideg vizes helyen tartózkodni: meghűlés esélye.

Levegős, huzatos helyen tartózkodni: nyugtalanító gondolatok.