Vágólapra másolva!
Egészségünk megőrzéséért - az életmód és táplálkozás mellett - különös gondot kell fordítanunk arra is, hogy otthonunk ezért a területért felelős része Vaszati szempontból is rendben legyen.
Vágólapra másolva!

Van egy kedves Vaszati tanítványom, aki a férjével együtt egy bioboltot üzemeltet. Elég sok olyan vevő megfordul náluk, akik már valamilyen komolyabb betegségben szenvednek, ezért "kénytelenek" előnyben részesíteni az egészséges, "bio" élelmiszereket. A beszélgetés során szinte minden egyes alkalommal kiderül a lakásuknak egy-egy olyan komolyabb Vaszati hibája, ami elősegíti az adott betegség kialakulását, ill. nehezíti a gyógyulást.

Korunk leginkább rettegett betegségei a daganatos, rákos betegségek. Gyakoriak még a szív- és érrendszeri betegségek is, és egyre gyakoribb - a szintén betegségnek számító - depresszió.

Egészségünk megőrzése szempontjából - az egészséges életmód és táplálkozás mellett - különös gondot kell fordítanunk arra, hogy otthonunk északi, északkeleti és keleti része a Vaszati szempontjait tekintve rendben legyen.

Felelős égtájak

Az északkelet minősége felelős általános egészségi állapotunkért. Ha valamilyen súlyos probléma van itt: lomtár, vécé, piszok, ablaktalan zárt falak stb., akkor megnő az esélye a daganatos betegségek kialakulásának. Az indiai származású orvos, A. R. Hari több száz páciensének az otthonát vizsgálta, és az esetek túlnyomó többségében szoros összefüggést talált az ház minősége és a kialakult betegség között. Ahogy említettem, az északkelet problémái daganatos betegségre utalhatnak. Azt, hogy melyik szerv van veszélyben, az mutatja meg, hogy a lakás mely részén találunk még valamilyen komoly hibát.

Északkelet, északnyugat

Ha a zárt északkelethez pl. egy nagyon nyitott délnyugat tartozik, akkor elsősorban a csontok, ízületek lesznek veszélyben. Az északnyugat problémái a légzőrendszert, az idegeket és a gyomrot veszélyeztetik. Ha nincs rendben az észak, a torok és a nyak környékén léphetnek fel problémák, de kialakulhat vérszegénység is. A kelethez tartozik a szív, a keringési rendszer, a gerinc, a délkelethez a nemi szervek, vese, máj, a bőr. Ha problémás a dél, könnyebben léphetnek fel fertőzések, allergiák, láz, és veszélyben lesz a medence, a vér és az izomzat is. Ha nagyon sok baj van északkeleten: zárt is, vécé is van, lomtár is van, itt megy ki a szennyvíz az épületből, és még a kert északkeleti része is rendetlen, akkor megnő az esélye a cukorbetegségnek, a máj, epe és a hasnyálmirigy problémáinak, de veszélyben lesz a csípő is és a bőr is. A zárt északkelet ráadásul a legújabb népbetegséget, a depressziót is elősegíti!

A kelet minősége a felsoroltakon kívül erősen hat az immunrendszerünkre, az általános erőnlétre. A délkelet minőségétől függ az, hogy mennyire vagyunk energikusak. A délkelet zavarai - azaz, ha hiányzik onnan a tűz elem, ha ott van a hálószoba vagy a fürdőszoba - gyengeséget, fáradékonyságot okozhatnak. Az észak energiái táplálóak, gyógyítóak, azaz, ha rendben van a lakás északi része, az segíteni fogja a gyógyulást, a lábadozást.

A gyógyuláshoz más is kell

Ahhoz, hogy egy-egy komolyabb betegség megnyilvánuljon, a lakás adottságain kívül sok más egyéb is "szükséges". Az általános tapasztalat az, hogy minél több tényező utal egy-egy betegség kialakulására, annál nagyobb az esélye, hogy az bekövetkezik. Ha pl. az asztrológus lát a horoszkópunkban utalást tüdőproblémákra, és a lakásunk északnyugati és északkeleti része is zavaros, ráadásul elszívunk napi 2 doboz cigit, akkor valamit sürgősen változtatni kell az életünkben!! Nem biztos, hogy elég leszokni a dohányzásról! A lakással is tenni kell valamit - még az is lehet, hogy el kell költözni -, sokat kell a friss levegőn lenni és akár még a kedvezőtlen bolygóink hatásán is változtatni kell.

(Ez utóbbiban nagy segítség a Navaratna talizmán: http://www.navaratna.hu/navaratna/navaratna.htm)