A biztonságos otthon alapja

Vágólapra másolva!
Mindannyian kiegyensúlyozott, sikeres és boldog életet szeretnénk élni, amihez elengedhetetlen a harmónia, a stabilitás és a rend. Ezek alapjait pedig már otthonunk formájának meghatározásakor lerakhatjuk: ugyanis mást és mást üzen számunkra a kör, a három- és a négyszögű, valamint a sokszög alapterületű otthon.
Vágólapra másolva!

A vaszati geometriai törvényei - többek között - segítenek megtalálni épülő házunk megfelelő méreteit és arányait. Ezek a törvények szorosan összefüggenek a Gandharva-védával, azaz a védikus írásoknak azzal a részével, amely a zenével és a tánccal foglalkozik, és az Ayurvédával is.

Forrás: Lakatos Edit

A képen Palladió egyik csodaszép villája látható, a Villa Rotonda, amely remek példája a szabályos alaprajzi elrendezés adta harmóniának


Bárki tapasztalhatta már, hogy bizonyos zenei hangsorok harmóniát sugároznak, míg mások kevésbé. A hegedűn egy véletlenül "melléfogott" hang, olyannyira bántja a fülünket, hogy bizony még a hideg is kiráz bennünket. Ehhez hasonlóan egy tér határoló oldalainak az arányát láthatjuk harmonikusnak, vagy diszharmonikusnak is, attól függően, hogy ezek az arányok mely zenei hangsorhoz köthetők. Általánosságban véve az egész számú arányok, különösen azok, amelyek a 4-es és a 8-as szám alapján lettek felépítve, kedvező energiákat hoznak létre. Ilyenek pl. az 1:1, 1:2, 2:3, 3:4, 4:5, vagy akár a 4:7 is.

Ha szeretnék otthonunkat még ennél is precízebben megtervezni, a vaszati a kedvező mértetek megtalálásához is ad támpontokat. E számítás alapja az ideális - vagy inkább átlagos - méretű ember és az ő kinyújtott karja. Ezt az emberkét vette alapul a híres ókori építész, Vitruviusz is, aki az egyik vaszati írásra, a Manasará-ra alapozta híres De re Arhcitectura című építészeti művét.

Forrás: Lakatos Edit


Vitruviusz ihletésére később Leonardo da Vinci megalkotta a híres "Leonardoi ember"-t, melyről a mai napig is tanulhatunk építészeti iskolákban. A zenei ritmusok pedig az épület homlokzatán, az ablakok és egyéb homlokzati elemek helyének ritmusán köszönnek vissza.