Lakópark a szemétdombon

Vágólapra másolva!
Építészként mindig is érdekelt, milyen házakban élünk, és ezek hogyan hatnak a mindennapjainkra, egészségünkre. Mindig is nyitott szemmel jártam, figyeltem az építkezéseket, az újonnan épülő lakóparkok, lakóházak környezetét. Elképesztő jelenségeknek voltam tanúja - néhányat ebből szeretnék megosztani az olvasókkal.
Vágólapra másolva!

Vaszati tanácsadóként volt szerencsém jó néhány otthonba ellátogatni, és megismerni a legkülönbözőbb típusú házakban élők mindennapjait. Látva a lakás- és házkínálatot, bizony egyáltalán nem csodálkozom el azon, hogy oly sok beteg és szerencsétlen ember él országunkban. Arra gondoltam, összegyűjtök megdöbbentő tapasztalataimból néhányat - anélkül, hogy a vaszati elveiről egy szót is szólnék. Remélem ez a kis csokor nem csak a lakásvásárlókhoz, hanem az építészekhez, városrendezőkhöz is fog szólni.

Panelházak

A leggyakrabban és legtöbbek által szidott háztípus, egészségre káros hatása már-már közhelynek számít. Rendszeres tapasztalatom az ilyen épületekben, hogy az iránytűm a lakás különböző pontjain mást és mást mutat, amit a ház szerkezetéből adódó elektromágneses sugárzás okoz.

Gépészet

Ha bárki is abban kéri a segítségemet, hogy egy társasházban melyik lakást válassza, mindig azt tanácsolom, kerüljék az olyan lakást, ami közvetlenül a ház gépészetéhez tartozó víz és egyéb csövek fölött, vagy a garázs fölött helyezkedik el. Miért? Ha nem megfelelően van a födém szigetelve, a ház gépészeti szintje kedvezőtlenül hat ránk. Egy ismerősöm mesélte, hogy otthonukban - ami a garázs fölött helyezkedett el - annyira hideg volt a padló, hogy szinte még papucsban is fázott a talpa. A fürdőkád alja pedig még akkor is hideg maradt, ha színültig töltötték forró vízzel. Ilyen lakásban ne csodálkozzunk, ha állandó felfázás és vesebántalmak gyötörnek. Egy másik helyen - a gépészet fölötti lakásban - az iránytű 180 fokos fordulatot tett és dél felé mutatta az északi irányt... Ezt a lakásnak abban a szobájában tapasztaltuk, ami alatt a legtöbb cső sűrűsödött össze. Sajnos pont ez volt a gyerekszoba.

Feltöltött szeméttelep, régi temető helyén létesített lakóövezetek

Mivel a beépíthető területek - különösen a nagyvárosokban - egyre fogynak, gyakran találunk szeméttel, törmelékkel feltöltött építési telkekkel. A szemét fajtájától függően ennek is lehetnek egészségre káros hatásai. A temetők helyén létesített lakóparkokkal egyetemben azonban itt inkább a finomfizikai hatásokra hívnám fel a figyelmet. Ehhez hasonló hatást tapasztalhatunk, ha otthonunk közvetlen közelében van az a bizonyos temető. Azt hiszem, nagyon kevés embernek lesz virágos jókedve és életöröme egy temető mellett elhaladván... az egyéb kellemetlenségekről most inkább nem beszélnék.

Gyártelepek, szemétégetők, autópályák közvetlen környezete

Azt hiszem, nem kell különösen magyaráznom, hogy mit jelent egy szennyezett levegőjű, zajos környezetben élni. Nemrég hallottam, hogy akik rendszeresen szennyezett környezetben tartózkodnak, azoknak a friss levegő annyira szokatlan, hogy megfájdul a fejük. Az állandó zajhatásnak kitett személyek pedig az erdő csendjében szinte megbolondulnak. Vajon ez lenne a normális élet?