Vaszati kontra feng shui

Vágólapra másolva!
Mi a különbség a vaszati és a feng shui között? Jobb-e az egyik a másiknál? Mit tudunk a kialakulásukról, történelmükről? Mit tehetünk otthonunknak negatív energiáival? Lakatos Edit vaszati-tanácsadó válaszol.
Vágólapra másolva!

Kedves Edit!

Már többször olvastam a cikkeit, és szeretnénk tanácsot kérni.

1999-ben költöztünk be a jelenlegi családi házunkba, és többi otthonunkhoz viszonyítva - ahol mindig nagyon kiegyensúlyozottnak éreztük magunkat -, most itt sajnos nem ezt érezzük. Mintha lenne egyfajta negatív kisugárzása a háznak. Már többször átrendeztük, de még mindig nem olyan, amit szeretnénk.

A bejárat délnyugati, a konyha északi, a vécé és a fürdő a keleti-észekkeleti irányban. Tudom, hogy ez sajnos nem a legjobb, ezért kérnénk egy kis tanácsot Öntől!

Illetve érdekelne az is, hogy mi a különbség a vaszati és a feng shui között.

Kedves Hajnal!

A leírás alapján a házuknak két igen szembetűnő problémája van - amit szerintem már Ön is sejt: az egyik a délnyugati bejárat, a másik pedig az északkeleti - keleti fürdő-vécé.

Az Női lapozóban megjelent, bejáratokról szóló cikkemben minden bizonnyal olvasta, hogy a bejáratok tájolása közül a délnyugati a lehető legszerencsétlenebb. Ebből az irányból sok negatív hatás éri a házunkat, melyek kihatnak az élet minden területére. Különösen a családfőre hat kedvezőtlenül, ha valami nincs rendben délnyugaton. Az általános problémák közül kiemelném, hogy a délnyugati bejáratú otthonok lakói általában bizonytalanok, nem állnak stbilan a két lábukon, alapvető egzisztenciális problémáik, kételyeik vannak. Sokan az alkoholhoz menekülnek, esetleg hajlamosak lehetnek arra, hogy az erkölcs törvényeit kikerüljék.

Mit lehet tenni egy ilyen bejárattal? Ha a háznak van egy másik égtájon is olyan ajtaja, amit bejáratként lehetne használni, akkor inkább ezen kellene közlekedni, a délnyugatit pedig lezárni, és a biztonság kedvéért égy jó nagy növénnyel is eltorlaszolni - nehogy kísértésbe essenek és azt használják.

Ha erre nincs lehetőség, akkor helyezzenek el a bejárattal szemben - az előszoba északkeleti részén - egy tükröt. A délnyugati ajtón bejövő negatív erők saját csúnya látványuktól visszahőkölnek, és elhagyják a házat.

Ennél még hatásosabb, ha elhelyez az ajtó fölött egy Narasimha védelmező yantrát, ami megvédelmez a negatív hatásoktól és egy Sri yantrát, ami pedig szerencsét hoz.

Ha az előszoba méretei megengedik, tegyen ide minél több nehéz dolgot: gardróbszekrényt, nagyobb növényeket, stb. Az előszoba falára ne kerüljön olyan kép, ami vizet ábrázol, és egyáyltalán ne kerüljön az előszobába semmiféle víz, ami ugyanis tovább erősítené a negatív energiákat.

A ház északkeleti és keleti részének kedvezőtlen használata egyrészt tovább fokozza a délnyugati bejárat kedvezőtlen hatását, másrészt kedvezőtlenül hat az egészségünkre és a jövőnkre is. Lehetséges, hogy nehezebben tudjuk elérni a céljainkat, gyengülhet a vitalitásunk, az immunrendszerünk, stb. Mindenképpen megjegyzem, hogy a keleten levő fürdőszoba önmagában kedvező lenne. Azonban ha ez vécével van együtt, akkor az már nagyon kedvezőtlennek számít. Feltételezem, hogy ezeken az égtájakon csak kisebb ablakok vannak, ami szintén nem kedvező.

Mit lehet tenni?

Az északkeleti helyiségekbe "csempésszen" be egy kis halványsárga színt, a keletiekbe pedig a Nap színeit: sárgát, aranysárgát, narancsot. Az északkeleti helyiség bejárata fölé el kellene helyezni egy Vamana yantrát, a keleti helysiség bejáratához pedig egy Ramacandra yantrát. A véckéhez - a biztonság kedvéért - a Matsya yantrát ajánlom.

A földszint többi helyisége jó helyen van - egyedül az északi konyha nem tökéletes.

Nagyon sokat számíthat az is, hogy a második szinten levő szobákat mire és kik használják. Általános elv, hogy délkeleten nem jó aludni. Fontos, hogy a háló, dolgozó és a gyerek szobájának helyét az adott szobát használó személy egyéni égtájával összhangban válasszuk meg. Az egyéni égtájat szaktanácsadásaim során minden esetben kiszámítom.