Az ideális lakás alaprajza

Vágólapra másolva!
Melyek azok a súlyos, a lakás elredezésében előforduló hibák, amelyekből ha egyet is felfedezünk lakáskeresés közben, jobb, ha sarkon fordulunk és gyorsan továbbállunk? Mit árulhat el nekünk az előző lakók élete? Lakatos-Edit vaszati-tanácsadó válaszol.
Vágólapra másolva!

Kedves Edit!

Lakáscsere előtt állok. Az iránt érdeklődöm, hogy van- e valamilyen ideális alaprajz egy másfélszobás, vagy egyszobás lakás esetében.

Köszönettel:
Veronika

Kedves Veronika!

Nagyon szerencsés, hogy lakáscsere előtt keresett meg!

A tapasztalatom az, hogy nagyon nehéz készen ideális lakást találni, de olyat, aminek nincsenek túl súlyos hibái, tehát korrigálható a Vaszati szerint, lehetséges.

Elég sok mindenre oda kell figyelni, de van néhány olyan tényező, ami kizáró ok lehet. Ha ezeket fölfedezi a lakásban, akkor jobb "fejvesztve" menekülni, mielőtt beleszeretne.

E kizáró tényezők pedig a következők:
- délnyugati bejárat,
- vizesblokk a lakás közepén,
- északkeleti vécé, lomtár,
- az ablakok kizárólag délnyugat felé nyílnak
- a lakás formája szabálytalan, hiányzik belőle valamelyik égtáj.

Ezek a fő problémák. Ha ezek közül valamelyiket, vagy akár többet is fölfedez a megtekintett lakásban, jobb udvariasan továbbállni.

Amikor lakást keres, mindig vigyen magával iránytűt, vagy legalábbis egy várostérképet, ami alapján meg tudja állípítani a lakás pontos tájolását. Nézze meg jól az eladót! Beszélgessen vele! Puhatolja ki, hogy miért adja el a lakást, milyenek a családi, pénzügyi körülményei, milyen az egészsége. Ha ezeket nem sikerül megtudni róla, akkor is látszik, hogy milyen emberről van szó... és ez bizony még egy laikus számára is sokat elárul arról, hogy milyen lehet a lakás energiamezője: inkább pozitív, vagy negatív.

Nem is olyan régen én is lakást kerestem, és eközben nagyon sokféle lakással és emberrel találkoztam. Erről írtam is két cikket, amit ajánlok a figyelmébe: Nem könnyű vidéken ideális házat találni, illetve: Nem mindig jön be az első látásra szerelem.

Volt egy lakás, aminek elég jók voltak a Vaszati adottságai - és egyáltalán nem csodálkoztam azon, hogy egy rendkívül kedves, művelt, láthatóan jómódú, kisgyermekes házaspár lakott ott. Az eladás oka, pedig egész egyszerűen az volt, hogy kinőtték, és családi házba fognak költözni...

Az a lakás, amit végül megvettünk, vegyes adottságúnak mondható, (a fent felsorolt kizárólagos tényezőkből egyet sem tartalmaz), és nagyon jól korrigálható. Hamarosan hozzálátunk a felújításához, amely során még két új ablakot is készülünk beépíteni (épp az építési engedélyre várunk), az egyiket a zárt északi falra, a másikat pedig az északkeletire. A kelet szerencésre már most is nyitott. Ebből már következtethet arra, hogy nagyon szerencsés, ha ezek az égtájak szép nyitottak. Van a lakásnak néhány egyéb problémája is, amelyeket a Vaszati egyéb módszereivel (tudatos berendezés, színválasztás, energetikai eszközök, stb.) fogunk korrigálni. További fontos információkat a lakáskereséssel kapcsolatban A lakásvásárlás trükkjei című cikkemben olvashat.

Mivel az új lakásának minősége nagy befolyással lehet az elkövetkező éveire, valóban nagyon fotnos körültekintőnek lennie, és több lakást is megnézni, mielőtt megtalálja az igazit. Ha úgy érzi, hogy ebben további segítségre lenne szüksége, szívesen állok rendelkezésére!

Remélem, hogy válaszommal a segítségére voltam!
Sok sikert és kitartást kívánok a keresgéléshez!

Üdvözlettel: Lakatos Edit