Vágólapra másolva!
Bárcsak tudnák a nők férfiszemmel látni a világot, férfiaggyal gondolkodni néhány helyzetben! Addig, amíg erre nincs mód, inkább kérdezzünk meg egy pasit, hogy ő hogyan látja helyzetünket.
Vágólapra másolva!

Szia Facér pasi!

30 év körüli nő vagyok, és egy éve házas. Az az én nagy problémám a férjemmel, hogy eluralkodott rajta a játékszenvedély, és én nem tudom erről leszoktatni. Képes egész nap és egész éjszaka a számítógép előtt ülni és játszani. Rám sincs tekintettel, és dolgozni is fáradtan megy. Emiatt gyereket sem merek szülni neki, pedig én már nagyon szeretnék!

A másik nagy gondom, hogy a szeretkezéseinkbe olyan dolgokat szeretne belevinni, amit én nem , de ezt nem akarja megérteni. Már azon gondolkodom, hogy elhagyom, mert így nem vagyok boldog.

Kérlek adj tanácsot!

Drága!

Egy függőséggel együttélni valóban nagyon nehéz. Akár cigarettáról, italról, gyógyszerről, drogról van szó, akár munkától, játéktól, számítógéptől, vagy bármi mástól való függőségről, roppant nehéz szabadulni az ördögi körből. És ez a szenvedélybetegség nemcsak gazdája fizikai, mentális egészségét őrli fel egy idő után, de a családja, környezete idegeit is. Sokáig senki sem tudja tolerálni a betegséget. Mert ez betegség. A férjed nagyon komoly segítségre szorul. Annyira elmerült a virtuális világban, hogy a valós világ történéseit, a valós személyek érzelmeit már nem érzékeli, úgy éli életét, mintha ő is, és mindenki más is körülötte csak virtuálisan létezne. A virtualitásban pedig ugye nincs lehetetlen. Ezért kér tőled olyan dolgot, ami neked már inkább sci-fi, de ő nem tudja megérteni, hogy az neked "valójában" miért nem jó. Kezdi elveszíteni saját határait, és más emberek határait sem tudja jól felmérni.

De mint ahogy más, függőséget okozó szenvedélyről, úgy a számítógépes játékokról is le lehet szokni. Mégpedig többféle módon. Ehhez persze szükség van arra, hogy a változást, a gyógyulást ő is akarja. És szükség van a te, vagy esetleg egy szakember segítségére is.

Legelőször is próbálj meg leülni a férjeddel beszélgetni a kialakult helyzetről. Beszéljétek meg, hogy miért lehet ez, hogyan alakulhatott ki, gondoljátok végig együtt, mik lehetnek a következmények, hová vezet a játékszenvedély (elhidegülés, idegkimerültség, széthulló család, elveszített munkahely stb.). És beszéljétek meg azt is, hogy hogyan lehetne tenni a függőség megszüntetéséért.

Próbáljatok ki néhány leszoktató módszert! Lehet, hogy a fokozatos megvonás jön be a férjednél (minden nap egy pár perccel kevesebbet játszik, mint előző nap), de lehet, hogy a drasztikusság (pár napra elviszitek szervizbe a gépet). Nagyon fontos, hogy a játéktól elvont időben érdekes elfoglaltságot találjatok a férjednek. Sétáljatok, menjetek el színházba, koncertre, társasjátékozzatok stb.! Sőt, talán a gyerekvállalás tervezésébe is bevonhatod. A más irányú élmények lekötik a figyelmét, új élményekkel ajándékozzák meg, és ha meglátja, hogy a virtuális téren kívül is van élet, sőt, játék, öröm, lehet, hogy könnyebb lesz neki otthagyni a számítógépes játékok világát. Arra is nagyon kell vigyázni, hogy a számítógépes függőség megszűnésekor ne alakuljon át ez valami komolyabb pótszertől - drog, alkohol, gyógyszerek - való függőséggé. Ha ketten nem boldogultok a leszoktatással, forduljatok bátran szakemberhez!

Csókol, a Facér pasi