Félelmetes fecskefészek

Vágólapra másolva!
Logopédushoz kell vinni azt a gyermeket, aki kétéves korában még nem mond összefüggő mondatokat? Milyen traumát okozhat egy nyolcéves kifiúnak a válás, és hogyan lehet ezt elkerülni? Milyen félelmeket vetíthet ki egy pici lány a legkülönbözőbb dolgokra, és hogyan érthetjük meg az ő szorongásait? Benda Viktória gyermekpszichológus válaszol.
Vágólapra másolva!

Kislányom jövő héten lesz egyéves, és csak úgy tud elaludni, ha a mi franciaágyunkon fekszik (ott játszadozik, én közben énekelgetek vagy mesét mondok, és néha simogatom),- és én ott vagyok mellette. Amikor elalszik, beteszem a kiságyába. Nagyon szeretném megtanítani, hogy egyedül, nélkülem tudjon elaludni. Olvastam, hogy ébren be kell tenni az ágyába, és hagyni sírni.

Tegnap este ezt kipróbáltam, fél óráig ordított, míg végül elaludt. Kérdésem, hogy helyes-e ez a módszer? Nem okoz pszichés problémákat? Majd megszakadt a szívem, hogy nem vehetem ki, amikor nyújtja a kezét. Próbáltam ezt a módszert alkalmazni 8 hónapos korában is, csaknem egy hónapig bírtam, de mindig sírt, hol 10-20-30 percig, tehát nem lett jobb. Tudnak tanácsot adni?

A sírni hagyást, mint altatási módszert, határozottan ellenzem. Gondoljon bele, Ön mit érezne, ha segítségért kiáltozna, és senki nem reagálna rá?

Igen, ez nagyon mély lelki sérülést okoz a kisgyermeknek. Elszigeteltség és bizalmatlanság érzése alakulhat ki benne, és befelé fordulóvá válhat. Később stresszhelyzetekre a valóságból való kikapcsolással regálhat.

Egy ilyen kisgyermeknek teljesen természetes igénye, hogy elalvásnál szeretne anyukája közelében lenni. Még nem tud egyedül elaludni, mint ahogy egyedül enni sem képes még. Az én hasonló korú lánykám is szopizás közben szenderedik el és utána teszem be a kiságyába.

Ha Önt ez az elalvási szokás nem zavarja, akkor nem javaslom, hogy változtasson rajta egyelőre. Ahogy cseperedik gyermeke, ebben is egyre önállóbb lesz. Persze az esti mesélés nagyon sokáig természetes és jogos igénye marad.