Emelkedhet a családi pótlék és a gyermekkedvezmény

Vágólapra másolva!
Az Adóreform Bizottság élőmunka-terhekkel foglalkozó munkacsoportja javaslatot tett a családi pótlék és a családi adókedvezmény megemelésére, valamint a gyes és gyermekvédelmi támogatás jelenlegi rendszerének a megváltoztatására. A családtámogatási rendszer jelentős módosításának azonban kizárólag az adórendszer átgondolása, a kedvezmények és a mentességek teljes körű átalakítása mellett lenne értelme - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Havi ezer forintos kiegészítő családi pótlékot juttatnának azoknak a családoknak, amelyek a családi adókedvezmény kevesebb mint felét tudják igénybe venni. Az egyik elgondolás szerint a kiegészítő családi pótlék tizenhárom havi összegét (a családi pótlék ui. tizenhárom hónapra jár) szeptemberben fizetnék ki a családoknak, míg a másik elgondolás a havonta történő fizetést javasolja. Az élőmunka-terhekkel foglalkozó munkacsoport álláspontja szerint a magasabb jövedelemmel rendelkezők számára lehetővé kellene tenni, hogy a családi pótlékról megfelelő publicitás mellett vagy előre meghirdetett célok megvalósítása érdekében mondjanak le.

Havi ezer forinttal emelkedhetne az egy- és kétgyermekeseknek járó családi adókedvezmény, amely így az egygyermekesek esetében 4000 forint, a kétgyermekesek esetében pedig havi 5000 forint lenne. A jelenlegi szabályok szerint nyolcmillió forint éves jövedelemhatárig vehető igénybe a családi adókedvezmény. Az albizottság szerint évi ötmilliós jövedelem felett a kedvezményeket a felére kellene csökkenteni, ezzel egyidejűleg emelni kellene az egykeresős, illetve azon családok kedvezményeit, ahol az egyik szülő gyermekgondozási támogatást vagy ápolási díjat kap.

A rendszeres gyermekvédelmi támogatásra azok a családok jogosultak, amelyekben az egy főre jutó nettó jövedelem a nyugdíjminimumot nem haladja meg. Az elmúlt években a nyugdíjminimum a bérekhez képest kisebb mértékben emelkedett, ezért fokozatosan 830 ezerről 680 ezerre csökkent a jogosultak száma. A módosítás lényege abban rejlik, hogy a nyugdíjminimum 115 százalékát meg nem haladó, egy főre jutó jövedelemmel rendelkező családok számára alacsonyabb összegben ugyan, de biztosítanának gyermekvédelmi támogatást. Az ingyenes gyermekétkeztetés és tankönyvellátás azonban a jövőben is csak a nyugdíjminimum alatt élő - teljes összegű gyermekvédelmi támogatásban részesülő - családoknak járna.

A gyes összegét a gyermek egyéves koráig legalább húsz százalékkal megemelnék. Ha a gyermek egyéves kora után a szülő munkált vállal, az ezt követő első évben a gyes 80 százalékára, a második évben pedig csak a 70 százalékára lenne jogosult a jövőben.