Dorottya, az álmodozó

Vágólapra másolva!
A Dorottya nevet viselő hölgyeket alapvetően érzelmes, emberszerető, többnyire jovialista vonások jellemzik. Mindig készek arra, hogy segítsenek a rászorulókon. Kifejezetten álmodozó típusok, képesek mindent idealizálni, ugyanakkor kimagasló intuitív képességeik lehetnek.
Vágólapra másolva!

A Dorottya név görög eredetű, jelentése: Isten ajándéka. A magyar név a latin Dorothea változatból származik.

A Dorottyák könnyen befolyásolható emberek, befolyásolhatóságuk sokszor áldozattá is teszi őket. Nemcsak naivak tudnak lenni, de a naivságuk révén másokat is félrevezethetnek, persze legtöbbször nem szándékosan teszik.

Képesek bármilyen élethelyzetbe belehelyezkedni, az alkalmazkodás nem esik nehezükre. A Dorottya nevet viselő nők azok, akik a legkönnyebben képesek megbocsájtani és felejteni. Persze ez legtöbbször az élet egyéb dolgaira is igaz. Náluk a rendet egy külső szemlélő számára a káosz jelenti. Persze mindez azért történik, mert annyira leköti fantáziálásuk, álmodozásuk, belső világuk, hogy a külvilág dolgaira más kevés figyelmet fordítanak. A légvárak építése azonban nem vezet jóra, hiszen óhatatlanul magával vonzza a csalódás lehetőségét. Ha túlzásba esnek, képesek zárkózottá és befeléfordulóvá válni.

Az igazságérzetük nagyon fejlett, és hisznek abban, hogy ők mindig az igazságot képviselik, nehezen viselik el az igazságtalanságot. A világot nagyon gyakran az erkölcsi és morális valamint jogi oldaláról vizsgálják, és ez alapján ítélik meg a történteket. Ha csalódnak az igazságszolgáltatásban, vagy az emberek moralitásában, mélyen magukba zárkóznak, menekülnek a valóság elől.

Mivel ennyire képesek az érzelmek minden skáláját megélni, ezért az életnek olyan területén tudnak igazán kimagaslót alkotni, ahol mint művészek, vagy mint alkotó, kreatív emberek tevékenykedhetnek. Fontos, hogy érzelmeiket ki tudják fejezni, és erre alkalmas lehet a tánc, a zene, a képzőművészet, a költészet, és minden olyan terület, ahol a megálmodott és megélt érzéseket formába, anyagba önteni szükséges (díszlet-, jelmeztervező, reklám, média). Az a képességük, hogy a külvilág minden apró rezdülésére figyelnek, és képesek átvenni mások érzéseit, alkalmassá teszi őket arra, hogy tehetséges előadóművész, színész válhasson belőlük.

Azonban a Dorottya, Dorothea, Dóra, Dorina, Dorisz, (ezek a nevek is a Dorottya névből erednek) nemcsak művészlelkek, de - mint már említettem -emberszeretetüknek köszönhetően készek az önfeláldozásra, a másokért végzett szolgálat, önzetlen segítség boldoggá teszi őket. Ezért hivatásként még ajánlható számukra az orvosi, betegápolói hivatások, illettve a szociális érzékenységüknél fogva olyan segítő szakmák, amelyek az elesetteken a társadalom perifériájára szorult embereken próbál segíteni.

A Dóra nevet viselő hölgyek, ha szenvedést látnak - legyen az ember, vagy állat szenvedése - egy pillanatig nem gondolkodnak, azonnal a segítenek. Nem mérlegelnek, nem tesznek különbséget, hanem önzetlenül cselekednek. Azt gondolják, ha nem ártanak, akkor őket sem bántják. Ez az a naivitás és jóindulat, amelyet a világ gyakran kihasznál.

Pogonyi Edina