Semmi zsúfoltság, semmi cicoma

Vágólapra másolva!
Milyen szekrények passzolnak egy modernül berendezett szobába? Érdemes-e egy egyterű lakásban elválasztani a nappalit az ebédlőtől? Tapétázzunk-e egy frissen felépített házban? Hol lehet görögös berendezéshez tippeket kapni? Budai Renáta lakberendező válaszol.
Vágólapra másolva!

Szeretném megkérdezni Tőled, hogy ha a szobában van egy számítógép szürkés számítógép-asztalon fém lábakkal, ezüst színű tévéállvánnyal, egy üveglapos dohányzóasztal, kanapé, a szőnyegpadló barna színű és szeretnék hozzá vásárolni 3 db kismérető fiókos szekrénykét, szerinted milyet vegyek anyagban és színben? Mi passzolna hozzá? Teljesen bizonytalan vagyok jelenleg. Nem szeretném, ha az összhang teljesen rossz lenne. Jelenleg egész jól néz ki, csak az egyik fal üres. Válaszod előre is köszönöm.

Leírásod alapján a szoba berendezése egészen modern, letisztult hangulatú lenne. Ehhez igazodva a hangulatot valóban a kiválasztott szín és anyag határozza majd meg. Lehetőleg fémlábú szekrénykéket válassz, és a fényviszonyokhoz vagy a textilekhez igazodva (és persze a jelenlegi trendekhez is) lehetnek a szekrénykék bükk színűek, melyek egészen világosak, vagy a divatos wengé (egészen sötétbarna, majdnem fekete árnyalat) fémfogantyúkkal. Anyagban persze elsősorban a pénztárcánk határozza meg a választást: kaphatóak a fenti színek "dekor", azaz fóliás felületű kivitelben, vagy természetes fából készítve. A fóliás felületű bútorok általában olcsóbbak, viszont a felületi sérülések nem javíthatóak, ha a fólia lepattan, csúnya fehér foltok maradnak a helyén. A faanyag csiszolással, pácolással bármikor javítható. Kaphatóak ezüst színű dekoros bútorok, de azoknak általában nagyon "ipari", irodai a hangulatuk, szobába nem javasolnám.

*

Két éve vásároltunk egy 60 nm-es lakást, amit meglévő bútorokkal rendeztünk be. Mostanra sikerült egy kis pénzt gyűjtenünk, és szeretnénk a nappalit otthonosabban, színesebben berendezni. Szeretnénk megtartani az étkezőasztalt illetve a hozzá tartozó székeket, a szekrényt. Olyan ülőgarnitúrát vagy kanapét szeretnénk ami kihúzható, mivel csak két szobás a lakás és a későbbiekben (ha lesznek gyermekeink), kénytelenek leszünk ott aludni.
A nappali 25 nm-es, 5mx5m-es. A konyhával és az előszobával egy légtér.
Gondoltunk arra is, hogy az étkezőasztal után lehetne egy kis fallal és tolóajtóval elválasztani, hogy szükség esetén össze lehessen nyitni. A lakás északi fekvésű, és nagyon világos. Segítségedet előre is köszönöm.

A képek alapján a nappali valóban szép, világos, és én nem javasolnám, hogy megtörjék az étkezőasztal után fallal. Ezt a szép egységet, az egész tér arányait nagyon megbontaná, és szűkösnek fogják érezni tőle mindkét térrészt. Hely és funkciókijelölés gyanánt egy szőnyeget tennék az étkezőrész alá, így is elhatárolhatnánk a két részt jobban, és mégsem fallal. A kihúzható kanapékkal viszont vigyázzatok. Általában mindennapos használatra nem alkalmasak. Van néhány fakeretes típus, amelybe szabvány rugós matracot lehet tenni, esetleg ilyet javasolnék. A rugós,
jó minőségű matrac miatt ezeknek borsosabb az áruk, de mindenképpen jobban megéri!