Vágólapra másolva!
Új tanácsadónk Szendi Gábor klinikai szakpszichológus. Ha szeretnéd megosztani valakivel gondjaid, tanácsot szeretnél kérni, fordulj hozzá e-mailben.
Vágólapra másolva!

Születtem 1954-ben, bár pár évet még várhattam volna. Negatív élmények miatt legalább duplán számító gyermekkoromból felépülve a szokásos iskolai élményeim hatására a fejembe vettem, hogy fizikus leszek, ami némi gellerrel egy programozó matematikusi diplomába torkollott 1976-ban az ELTE TTK-n. Nem tudtam igazán stabilizálódni ebben a programozói világban, mert közben új álmom támadt, hogy majd inkább író leszek. Azért három évet elprogramozgattam egy cégnél, majd az akkor már haldokló Egyetemi Színpad propagandaügyeivel kezdtem foglalkozni. Közben szorgalmasan jártam a Nemeskürty István polihisztor, Szász Péter filmrendező és Vámos Miklós író fémjelezte Mafilm forgatókönyvíró-iskolájába. Ennek végeztével az akkori hatalom szemében vörös posztónak számító Társulás Stúdió dramaturgja lettem. Írói munkásságom három filmet eredményezett, ebből egy nagyjátékfilm lett (Higgyetek nekem, rendező Mihályffy László) és két tévéfilm (A Mozgalom alapképlete, Örökkön-örökké, rendező Molnár György). 1985-ben már annyira utálták a stúdiómat, hogy hatalmi szóval beszüntették, engem pedig leépítettek.

Ekkoriban már javában könyvkötéssel és a háború előtti pszichológiai szakirodalom (Freud, Jung, Róheim stb.) illegális nyomtatásával és terjesztésével múlattam az időt. Ekkoriban fogant meg lelkemben a gondolat, hogy tulajdonképpen nekem pszichológusnak kéne mennem. 1987-ben, ekkor még külön engedély kellett ehhez, felvettek az ELTE BTK nappali pszichológia szakra. Szerettem ezt az egyetemet, szorgalmas is voltam, bár mások bizonyára buzgómócsingnak láttak. Közben nevelgettük feleségemmel ekkor született kislányunkat, Mazsit. (Mazsola, rendes nevén Nóra.) 1993-ban, egy évvel később végeztem, mert elfelejtkeztem idejében beiratkozni. Kicsit mindig is szórakozott voltam. Viszont vörös diplomát kaptam, bár ezt senki nem szokta értékelni, de én büszke vagyok rá. Szakdolgozatomat a pánikbetegségből írtam. Azóta a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének vagyok tudományos munkatársa. Az itt eltöltött évek alatt hipnoterapeutai jártasságot szereztem, elértem a neurolingvisztikai programozás master fokozatát, elvégeztem a családterápiás képzés két évét, és klinikai szakpszichológus diplomát szereztem.

Az elméleti kutatásban a két agyfélteke eltérő működése, a pszichoszomatikus betegségek és a test-lélek kapcsolata érdekel, klinikai munkámban szorongásos (pánik, fóbiák), depresszív zavarokkal és a pszichés meddőséggel foglalkozom. Munkám mellett különféle magazinoknak írok cikkeket, és honlapokat készítek, menedzselek.

Szendi Gábor