János, a társaság középpontja

Vágólapra másolva!
A János név a héber Johanan név görög Johannesz változatából származik. Jelentése - a Ladó-Bíró utónévkönyvben - "Jahve megkegyelmezett". A János nevet viselő férfiak szeretik és élvezik, ha egy társaság középpontjában lehetnek. Bátor, büszke és irányító típusok, akik szeretnek cselekedeteikkel elismerést kivívni.
Vágólapra másolva!

A János nevű férfiak nagyon kreatív, vállalkozó kedvű emberek, akik nem félnek ugyan a kihívástól, de nem tudnak veszítni. Ha versenyhelyzetbe kerülnek, számukra a második hely kudarc, egyáltalán nem elfogadható, pláne nem siker. Ha nem vezető vagy irányító típus, akkor éppen ez lehet az oka visszafogottságának: félnek a kudarctól. Adnak a mások véleményére, nagyon fontos számukra, hogy megfeleljenek. Persze, ha tetteik nem aratnak osztatlan sikert, akkor daccal és sértődéssel, esetleg lekezelő magatartással reagálhatnak, amely tulajdonképpen része az önvédelmi reakcióiknak.

Nagyon fontos számukra a tisztesség, a becsület, fontos, hogy példaértékű életet éljenek. Gyakran futnak a vágyaik után, szeretik és élvezik az életet a szerelmet. Azonban nemcsak a szerelem és a vágyaik azok, amelynek nem szeretnek határt szabni, hanem kimondottan jó pedagógiai érzéküknek köszönhetően nagy figyelemmel tudnak a gyerekekkel bánni. Előfordulhat, hogy az a János, aki a fiatalkorát a szórakozásnak, az utazásnak a vágyai kiélésének szentelte, abban a pillanatban, amikor a gyermeke születik, és családja lesz, mindenkinél büszkébb emberré válik. Nagyon gyakran a gyermekek azok, akik központi szerepet töltenek be az életében. Ha van gyermeke, akkor természetesen a végtelenségig el tudja kényeztetni, ha nincs, akkor mindennél jobban tud vágyódni utána.

A János nevet viselő férfiak bár kifelé magabiztosnak, határozottnak, mi több, keménynek látszanak, mégis az érzelmeik által irányítottak. Lehetséges, hogy azt vallják: az érzelmek gyengévé és sebezhetővé tesznek, ezért nagyon vigyáznak rá, hogy csak abban a szituációban mutassák ki kontroll nélkül az érzelmeiket, ahol úgy érzik, hogy biztonságban vannak.

Mégis, ez a gyengeségtől való félelem az, ami leginkább bevonzza az életükbe azokat a szituációkat, amikor az eseményeket áldozatként élik meg. Előfordul, hogy kénytelenek lemondani bizonyos emberekről, érzelmeikről, vagy vágyaikról.

A János nevet viselő férfiak tehát alapvetően irányító típusú emberek, akiknek természetesen nagyon fontos az anyagi biztonság megteremtése. Olyan hivatásokban tudják önmagukat megtalálni, ahol vezető szerepet kaphatnak, ahol megélhetik a kreativitásukat, ötleteiket, ahol nem érzik megkötve magukat, és a közösség érdekeiért tudnak tevékenykedni. Mivel a központi szerep, a "vagyok valaki"-érzés nagyon fontos számukra, ezért az olyan hivatások, ahol közvetlenül kapják meg az elismerést, és ahol a beosztások ösztönösen tiszteletet váltanak ki az emberekből, kiteljesedést hozhatnak számukra.

Természetesen a negatívumok megjelenése esetén túlzott önbizalom, erőszakosság, másokon való uralkodás megjelenhet a személyiség részeként.

Pogonyi Edina