Réka, a tiszta úrnő

Vágólapra másolva!
A Réka név jelentése bizonytalan. Valószínűleg egy germán szóból származik, amelynek jelentése: víz, patak. Más források szerint ótörök eredetűnek is tartják, ami szerint: tiszta úrnő jelentéssel bír. Amit biztosan tudunk, hogy Attila királyunk főfelesége volt. 
Vágólapra másolva!

A Réka nevet viselő hölgyek mély érzésű, szeretetre vágyó és szeretetet adni képes emberek, akik képesek egyik pillanatról a másikra hangulatot váltani. Nagyon könnyen átveszik és átérzik mások hangulatát érzéseit, de az ő hangulatuk is gyakran befolyásolja környezetükét. Szeretnek gondoskodni, legyen szó baráti társaságról, vagy munkahelyi kollektíváról. Szeretik érezni, hogy szükség van rájuk, hogy nélkülözhetetlen személyek.

Általában nagyon fontos nekik a tudás. Nagyon szeretik megismerni a világban zajló dolgokat, általában naprakészek az aktuális eseményekből, éppen ezért szinte mindenről lehet velük beszélgetni. Kicsit tanító, vagy tanár típusú emberek lehetnek, akik óhatatlanul is állandóan nevelik (a szó jó értelmében) környezetüket és igyekeznek a birtokukban lévő információt átadni.

A Rékák számára a család az, ami nagyon meghatározó akár pozitív akár negatív értelemben. Ez az a közeg, amely a leginkább meghatározza értékrendjüket - leggyakrabban az anya személye. Számukra nagyon fontos, hogy mi az, amit a szüleiktől tanultak, mit kapnak erkölcsi útravalóként a családjuktól, hiszen ezek azok a tényezők, amelyek meghatározzák saját család iránti vágyukat.

A Réka nevet viselő hölgyek többsége nagyon érzelmi beállítottságú, és gyakran igen kreatív, tehetséges emberek is, akik nem félnek fölvállalni önmagukat. Büszke és öntudatos hölgyek lehetnek, akik nagyon sokat adnak a külső megjelenésre, az esztétikum mind otthonukban, mind külsejüket illetően központi kérdés az életükben. Kedvelhetik a luxus dolgokat, az elegáns viselet a mindennapokban is az öltözködésük része lehet, csakúgy, mint az ékszerek, amelyek közül általában a nemesfémből készült tárgyakat részesíthetik előnyben.

A Réka nevet viselő hölgyek szerelempártiak, akik akkor igazán hűségesek, ha a párjuk megteremti számukra azokat a romantikus helyzeteket, amelyekre vágynak, hiszen nagyon fontos számukra, hogy egy párkapcsolatban igazán nőnek érezzék magukat. Természetesen olyan nőnek, akit a férfi tisztel és hercegnőjeként kezel.

A Réka nevet viselő hölgyeket az anyaság nagyon büszke nővé varázsolja. Kiváló érzékkel bánnak a gyerekekkel, ha kell, gondoskodnak, ha kell, szeretre nevelik és tanítják őket. Ezért nagyon gyakran olyan hivatásokat választanak, amelyben a gondoskodás, a mások segítése, vagy éppen az érzelmek magasabb szinten való megélése és annak átadása a feladatuk. Ilyen esetekben azok a hivatások jöhetnek szóba, mint a tánc, a zene, vagy bármely művészeti ág, esetleg színészet, amelyekben a visszajelzés közvetlenül megérkezik. Ha azonban a gondoskodást választják hivatásul, akkor a tanítói, oktatói pályán helyezkednek el, és azok a segítői hivatások is illenek hozzájuk, ahol olyan emberekkel kell foglalkozni, akik valamilyen értelemben akár mentálisan akár lelkileg sérültek.

Pogonyi Edina