A házam én vagyok!

Vágólapra másolva!
Álomfejtőnk több mint tíz éve foglalkozik az álmokban megjelenő szimbólumok megfejtésével. Tar Ildikó nemcsak ír az álmokról oldalainkon, de konkrét álomelemzéseket is bemutat.
Vágólapra másolva!

Az álmodó 32 éves férjezett, gyermektelen, vidéki nagyvárosban élő nő. Levélben érkezett az álma. Néhány levélváltás után, illetve alapján formálódott ki az alábbi megfejtés. E levelekben az egyes álomelemekhez kértem a tudati viszonyulást, illetve az álomgazda asszociációit. Az alábbi írás célja az, hogy a maga teljességében mutasson be egy - levélben lefolytatott - álomelemzői munkát.

Az álom

A párommal lakást nézünk vételi szándékkal. Nagyon lerobbant, ócska, kitelepítettek elhagyott otthona. Tanakodunk, hogy érdemes-e a szép, tágas, kertes házunkat elcserélni egy ilyen üres dohosra. Nem döntünk.
(Amikor felébredtem tudtam, hogy a jövőmmel kapcsolatos. Nagyon kérlek, segíts!)

A válaszlevélben feltett kérdéseim a következők voltak:

Van-e a valóságban lakásvételi szándékotok?
Emlékeztet-e az a lerobbant otthon valami helyszínre?
Olvastál-e az álmodást megelőző napokban ilyesmiről? Esetleg kitelepítésről filmet?
Valóban kertes házban laktok-e?
Mi közöd neked a valóságban a kitelepítettekhez? Van-e közöd?
Hogyan viszonyulsz hozzájuk?
Nincs-e valami rothadó folyamat a kapcsolatotokban? Ezt most jelképesen értem.
Milyen változtatáson vagy túl az életedben, illetve mit készülsz megváltoztatni?
Milyen a testi állapotod, azaz egészséges vagy-e?
Mit raktál ki az életedből mostanában?
Mit kellene renoválni, felfrissíteni, milyen életterületet?

Bármi ötleted jön, ne mondd rá, hogy "Á, butaság!", fogadd el, írd le nekem!

A közös munkánk ( kérdezz-felelek) oka és célja

Van egy alapszabály az álomelemzésnél: álmot az álmodó (tudati állapota) nélkül teljes mértékben megfejteni nem lehet. A precíz álomfejtéshez tehát tudnom kellett néhány dolgot az álomgazda jelenlegi élethelyzetéről, tudati viszonyulásairól. Ez a sok kérdés oka.

Akkor halad jól egy álomfejtés, ha az álomfejtő nem pontosan és direktben közli, hogy ezt és ezt jelenti az álom, hanem elkezd az álmodóval beszélgetni. Inkább kérdez, mint közöl. Elgondolkodtat, és ahogy az álomgazda gondolkodik, belső felismerésekhez jut. Ahogy ez ebben az esetben is megtörtént. Az álomgazda maga kezdte érteni az álmát a közös munka nyomán: "Felfrissíteni a párkapcsolatot, szükségem van érdekes ismeretségekre, egy sötét házban váratlanul kinyitnak egy ablakot, és beárad a fény."