Azt álmodtam, nagyon fázom

Vágólapra másolva!
Álomfejtőnk több mint tíz éve foglalkozik az álmokban megjelenő szimbólumok megfejtésével. Tar Ildikó nemcsak ír az álmokról oldalainkon, de konkrét álomelemzéseket is bemutat.
Vágólapra másolva!

Az alábbi két álom két különböző férfi egy-egy álma. Azért említhetők mégis egy lapon, mert az álmok anyagában és a megálmodás módjában figyelemre méltó közös jegyek vannak. Mindkét férfiról lecsúszott a paplan alvás közben, mindkettőjüknek fázott tehát a lába. Mindketten képanyagba szőtték ezt az ingert az álmukban: hóban, jégben, hidegben volt a lábuk.

Van egy olyan elgondolás, hogy az álmok nem is lennének mások, mint "mesébe" szőtt testi ingerek. Ez a két eset azonban azt bizonyítja, hogy bár az előidéző ok mindkét esetben valóban ugyanaz volt a valóságban: az ágyban, alvás közben fázó testrész, mindkét álomba belekerült egy speciális plusz üzenet a fázós láb alaptényén kívül. Mindkét esetben több volt az álomban, mint az inger puszta képiesítése: a saját életproblémáról beszélt, és ez már különböző volt a két férfi esetében.

Az első eset

Az első álomgazda 42 éves férfi, házas, két gyermek apja. Elmondása szerint boldog, kiegyensúlyozott életet él. Hivatali életében is jól boldogul. Sportol, testi kondíciója korának megfelelő. Íme, az álma:

Éjjel arra riadok, hogy rettentően fáznak a lábaim. Legnagyobb meglepetésemre ülök az ágyam szélén, bár nem emlékszem, hogy felkeltem volna. Elérem az ágyam mellett álló éjjeliszekrényen az olvasólámpám kapcsolóját, felkattintom. Az éles fényben hunyorogva látom, hogy a lábaim egy jéggel teli vödörben vannak, szinte már fagyott állapotban. Szólok a feleségemnek, de ő nekem háttal oly mélyen alszik, hogy nem hallja.
Ekkor - most már a valóságban is - felébredek, és magamra húzom a lecsúszott paplanomat.

A második eset

Az álmodó 45 éves nős férfi. Feleségével, családjával a kapcsolatát jónak érzi, bár nem sok magánéletre marad ideje a három gyermek és a ház körüli munkák elvégzése mellett. Munkájával elégedett, főképp azért, mert eleget keres ahhoz, hogy eltartsa a családját. Az ő álma:

Álmomban az Északi-sarkon vagyok, egy expedíció tagjaként. Férfitársaimmal épp pihenőt tartunk. A kutyáink arrébb fekszenek a hóban. Iszonyatosan hideg van, de ragyog a Nap, és boldog vagyok, hogy itt lehetek. Erősek vagyunk és bátrak. Érzem a férfierőt, a kalandot, a kihívást, a végtelen szabadságot és hogy jó élni.
Végül valami miatt felriadok, és magamra húzkodom a lecsúszott paplanomat, még átfut a fejemen, hogy biztos ezért álmodtam a nagy hideget, és visszaalszom.