Szépítőszerek a kamrából

Vágólapra másolva!
Ahogy közeleg a hideg idő, egyre többen tapasztaljuk az őszre (és tél elejére) jellemző, bosszantó "szépségproblémákat": a hajunk fakó, a bőrünk száraz, könnyen kipirosodik, a körmünk is töredezhez. Az ősz legkellemesebb zöldésgei, gyümölcsei azonban külsőleg és belsőleg fogyasztva egyaránt megszépíthetnek, ráadásul könnyen és olcsón beszerezhetjük őket!
Vágólapra másolva!

Nemcsak a valódi melegtől, de a vénasszonyok nyarától is elbúcsúzhatunk, végérvényesen beköszönötött az ősz. A meleg, a hosszú nappalok, a csodás napsütés már sajnos a múlté - mint ahogy a "természetes" nyári szépségünk is: miközben a természet pazar színekbe öltözik, egy átlagos nő azon kaphatja magát, hogy lekopik a nyári barnaság, fakulni kezd a haj, és a szél, a csípős hajnalok, a központi fűtés vagy a légkondicionálás erősen próbára teszi a bőrét.

Az ősszel felmerülő szépségápolási problémákkal azonban könnyedén felvehetjük a harcot: nem kell hozzá srm túl sok eszköz, sem hosszú, a fürdőszobában töltött órák. Sőt, az ősz legkívánatosabb gyümölcsei - mint a sütőtök, az alma, vagy a dió és a méz, nemcsak "belsőleg" vannak igen jó hatással a szervezetünkre, hanem a bőrre, hajra kenve is kihasználhatjuk ezeket a növényeket.

Tejjel-mézzel folyó fürdő

Az őszi szépítkezést kezdhetjük rögtön egy kellemes, forró fürdővel - már az ókor legendás hölgyei is örömmel használták a tejes-mézes fürdő, mely bársonyossá és jól hidratalttá teszi a bőrünket: egy liter zsíros tejben keverjünk el fél deci mézet, majd keverjük bele az egészet a fürdővizünkbe (vigyázzunk, ez ne legyen túl forró, mert az már száríthatja a bőrt). A méz hidratáló, vérkeringést élénkítő és tisztító hatású, míg a tej bársonyossá és puhává varázsolja a bőrt, hiszen rengeteg fontos vitamint, és ásványi anyagot tartalmaz.

Ha még erőteljesebb hidratáló, ugyanakkor kellemesen tisztító hatást szeretnénk, akkor ne tejjel, hanem olcsó vörösborral (4 pohárnyival) keverjük össze a mézet. A szőlőben, így a borban is rengeteg az antioxidáns és más, különleges bőrszépítő hatóanyagok.

A bőrradír mindenkinek jót tesz!

A rendszeres bőrradírozás minden bőrtípusú embernek ajánlott, és nem csak ősszel - a finom dörzsölés ugyanis eltávolítja a felesleges hámsejteket, így a bőr ragyogó és feszes lesz.

"A smink is sokkal szebben mutat egy leradírozott bőrön, és a krémekben található anyagok is sokkal jobban fel tudnak szívódni" - árulta el Gáspár Viki sminkmester. "Akiknek problémásabb, mitesszeresebb vagy vastagabb bőre, annak hetente, a kevésbé problémás, vagy szárazabb bőrűeknek kéthetente érdemes radírozni. Viszont - főleg azoknak, akiknek tágabbak a pórusaik - nem ajánlatos nagy szemcsés bőrradírt használni, mert ezek a készítmények felszakíthatják a bőrt. Használjuk inkább olyan peelinget, amelyik megszárad a bőrön, és így magát a krémet masszírozzuk le."

A bőrradírozás a testnek is jót tesz: a mandulás-zabpelyhes radír ráadásul isteni illatú, és még meg is nyugtatja a bőrt. Keverjünk össze két rész durvára őrölt mandulát, egy rész zabpelyhet, és annyi natúr joghurtot, hogy jól kenhető, nem túl folyós pasztát kapjunk (akár egy kicsit össze is turmixolhatjuk). Az egész testünkre használhatjuk, majd, ha alaposan ledörzsöltük a bőrünket, öblítsük le a krém maradékát kellemesen meleg vízzel.

Forrás: [origo]


Tojást és tököt az arcra, mézet a szájra

Tápláló vagy simító arcpakolásokat otthon is könnyű kikeverni, nem kell mindig a boltban kapható tasakokra hagyatkoznunk: elég hozzá némi szabadidő, és valamilyen természetes anyag: méz, sütőtök vagy éppen tojás. A tápláló mézes pakoláshoz két kanál mézet keverjünk el a kedvenc arckrémünkkel, kenjük fel a bőrünkre, hagyjuk rajta egy fél órát, majd mossuk le langyos vízzel. A mézet kutyulhatjuk tojássárgájával is, bársonyossá teszi a bőrt.

Ha inkább tisztító hatású pakolást szeretnénk, válasszuk a sütőtökös-mézes arcmaszkot. Két evőkanálnyi nyers sütőtököt turmixoljunk össze két kis kanál mézzel, egy tojássárgájával és némi joghurttal, majd kenjük az arcunkra, és hagyjuk rajta 15-20 percig. A sütőtökben található cink és A-vitamin nagyon jó hatással lesz még a kicsit problémásabb bőrtípusokra is!

Csinálhatunk pakolást gyümölcsökből is. Ez lehet alma vagy körte - ezeknek ráadásul most van szezonja! Turmixoljunk össze egy meghámozott almát vagy körtét annyi tejszínnel vagy joghurttal, hogy szépen kenhető maradjon, majd hagyjuk a bőrünkön negyed órát. A gyümölcsökben található vitaminok ennyi idő alatt remekül feszívódnak, és megfiatalítják a bőrt. Ráadásul, az almában természetes gyümölcssavak is találhatóak - amelyek finoman hámlasztják és frissítik a fáradt arcot.

Duzzadt szemre rakhatunk uborkát, de használhatunk fekete teát is: a filtert áztassuk egy keveset hogy maradjanak benne hatóanyagok, langyosan tegyük a szemre és hagyjuk rajta pár percig - a karikák eltűnnek, a szemünk pedig különlegesen csillogó lesz.

Ha cserepesnek, száraznak érezzük az ajkainkat, akkor azokat is kényeztessük el egy finom mézes "pakolással": előszr finoman radírozzuk le a bőrt a szánkról egy puha fogkefével, majd kenjünk rá mézet, és hagyjuk rajta egy éjszakán keresztül!