Csúcsformában két hét alatt

Vágólapra másolva!
Miután a hőmérő higanyszála hetente többször érinti a bűvös harmincas számot, garantált, hogy itt a nyár - s ezzel együtt, fájdalom, a bikiniszezon. Ám mielőtt a tükörbe nézve még a nyaralástól is elmenne a kedvünk, itt a gyorssegély: a következő kéthetes, szuperintenzív program segítségével karcsúbban és magabiztosan vethetjük bele magunkat a szabadságba.
Vágólapra másolva!

Bár a gyors fogyást ígérő, drasztikus fogyókúrák hosszú távon egyáltalán nem egészségesek, sőt, több káruk lehet, mint hasznuk, időnként mindenkinél eljön a "pánikfogyókúrák" ideje. Egy jól megtervezett, egészséges ételeken és mozgáson alapuló program - amelyet mindössze két hétig kell betartani - egyáltalán nem árt meg a szervezetünknek, sőt: a látványos eredményeket tapasztalva talán a fürdőruhaszezon végén is nagyobb kedvünk lesz egészségesen táplálkozni és rendszeresen mozogni.

Együnk, hogy fogyjunk!

"A rövidtávú nagyon szigorú diétáknak és a koplalásnak, hosszú távon igen káros hatásai lehetnek" -állítja Max Tomlinson, étkezési szakértő, a Daily Mail-ben közölt cikkében. "Ráadásul, ha hirtelen fogyunk le, legtöbbször ott soványodunk, ahol nem szeretnénk: például az arcon vagy a melltájékon, pedig a legtöbb nő inkább a hasából vagy a combjaiból szeretne lefaragni."

Ha gyorsan szeretnénk néhány kilótól megszabadulni, de úgy, hogy "átprogramozzuk" a testünket, elsősorban az anyagcserénket kell felgyorsítani. Lehet, hogy furcsán hangzik, de ahhoz, hogy fogyjunk, ennünk kell. Soha ne hagyjunk ki étkezéseket - ha a szervezetünk nem jut táplálékhoz egy bizonyos ideig, pánikba esik és raktározni kezd, mégpedig zsír formájában.

A legfontosabb étkezés a reggeli, ez ugyanis már a nap kezdetén hatékonnyá teszi a szervezet metabolizmusát, így segítve elő a fogyást. A legcélszerűbb valamilyen magas fehérjetartalmú fogást enni, mint amilyen a tojás, ezt ugyanis több energiába kerül megemészteni, mint a szénhidrátokat.

Próbáljunk meg naponta ötször enni: az ideális három főétkezés és két nass. Két, lassan felszívódó energiát adó snack (egy délelőtt, egy pedig délután) segít stabilizálni a vércukorszintet, kevésbé tör majd ránk a farkaséhség, ráadásul az emésztésünket is folyamatosan "mozgásban" tartja.

Mindig figyeljünk oda az adagokra: manapság sokkal könnyebb hatalmas adagokkal túlenni magunkat, mint korábban. Próbáljunk meg mindenből csak feleannyit enni, mint amennyit kitálaltak nekünk, és figyeljünk oda a testünk jelzéseire is: együnk lassan - hiszen amíg a jóllakottság üzenete elér az agyba, az legalább 15-20 perc -, és soha ne együk dugig magunkat, inkább csak addig, amíg érezni nem kezdjük, hogy jóllakunk. Ez egy tízes skálán hetes, nyolcas telítettségi szintet jelent. "Célozzuk meg" azt, hogy 1200 kalóriát fogyasztunk el egy nap: ezzel (legalábbis ilyen rövid ideig tartó diéta esetében) nem zavarjuk meg túlzottan a testünk alapanyagcseréjét, de mégis arra késztethetjük a szervezetünket, hogy hatékonyabban használja fel az energiát.

Enni - nem enni

- Kerüljük el az üres kalóriákat - válasszunk mindig olyan ételeket, amelyek tápanyagokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok.

- Együnk sok, sovány fehérjét - a legjobb választás a csirke, a pulyka és a tojás. A sajtfélék, sajnos, túlságosan zsírosak.

- Próbáljuk meg napi két adagra csökkenteni a gyümölcsfogyasztást, a gyümölcsökben ugyanis rengeteg a cukor. Együnk viszont legalább három adag zöldséget egy nap. Részesítsük előnyben a zöld, leveles fajtákat. Kerüljük cukorban gazdag zöldségfajtákat is (pl. borsó, csemegekukorica és sárgarépa).

- Ne együnk gyorsételeket: ez nemcsak a gyorséttermi ételeket jelenti, de minden olyasmit, amit előre csomagoltan vagy félkészen vásárolunk.

Forrás: [origo]


- Próbáljuk meg csökkenteni az alkohol és koffein mennyiségét, és egy ideig hagyjunk fel a szénsavas üdítők fogyasztását is.

- Olvassuk el alaposan, milyen összetevőkből áll egy étel: igyekezzünk elkerülni azokat, amelyekben túl sok finomított cukor vagy zsír van.

- Vegyünk be naponta valamilyen jó minőségű táplálék-kiegészítőt, és igyekezzünk természetes módszerekkel támogatni az emésztőrendszerünk hatékonyságát - a gyógyteák, például a verbéna, a kamilla vagy a menta, segíthetnek ebben.