Télen is szépen

Vágólapra másolva!
Arcunkat folyamatosan fújja a szél, lábunk egész nap bélelt csizmákban, cipőkben van, a kezünket kicsípheti a hideg, a testünk pedig alig tud lélegezni a sok réteg ruha alatt. Mit lehet tenni, hogy a bőrünk ne szenvedjen a kelleténél jobban a hidegebb hónapokban?
Vágólapra másolva!

Télen a bőrünk komolyabb terhelésnek van kitéve, mint a nyári hónapokban. A hidegebb idő alacsonyabb páratartalommal, erősebb széllel jár együtt, a fűtött és légkondicionált lakásokban, irodákban szintén szárazabb a levegő, a folyamatos, nagy hőingadozás pedig (ahogy a hidegről belépünk egy fűtött szobába, vagy ahogyan kiszállunk az autóból) állandó megterhelést jelent a bőr számára.

Az arcbőr tisztítása

A bőr típusa folyamatosan változik, nemcsak az évek folyamán, hanem egy-egy éven belül is. Akinek nyáron zsírosabb a bőre, annak lehet, hogy télen vegyessé, vagy normállá válik, akinek a melegebb időszakban is száraz, az a hidegebb hónapokban is különösen érzékeny lehet.

Minden bőrtípus számára, évszaktól függetlenül, a legfontosabb a rendszeres arctisztítás - reggel és este egyaránt. Reggel mindazt a szennyeződést eltávolítjuk a bőrről, ami az éjjeli tisztulási folyamatok során kiválasztódott, és előkészítjük a hidratálásra; este pedig megtisztítjuk a portól, a szmogtól és a sminktől. A téli időszakban érdemesebb krémesebb, lágyabb arctisztítót választani, még a zsíros-vegyes bőrűeknek is. A zselés arctisztítók és szappanok a kelleténél jobban szárítják a bőrt, míg a tejek és krémes lemosók kíméletesebbek és kevésbé dehidratálják a bőrt.

A tisztítás után elengedhetetlen a tonizálás,ám, ha gyakran feszül a bőrünk, vagy száraznak, irritáltnak érezzük, inkább hagyjuk el az arctonikot: ebben az esetben ugyanis inkább ártunk, mint használunk vele a bőrünknek. Ha mégis a tonik mellett döntünk, akkor válasszuk az alkoholmentes formulákat - például a rózsavizet, mely kitűnően frissíti a bőrt, anélkül, hogy szárítaná.

Télen is szomjas

A téli időszakban a bőrnek extra adag hidratálásra van szüksége. Minél szárazabb a bőr, annál gazdagabb krémre van szükség - de még azoknak is érdemes rendszeresen bekrémezniük a bőrüket, akik egyébként nem szokták. Az arckrémek közül keressük azokat, amelyekben minél több hidratáló és bőrpuhító hatóanyag van: ilyen például az avokádó, a szőlőmagolaj, a búzacsíra, és a méz.

A zsírosabb bőrűeknek arra kell ügyelni, hogy könnyebb, a pórusokat nem eltömítő, inkább hidratáló, mint tápláló hatású készítményeket, vagy folyékonyabb állagú, tejszerű emulziókat használjanak - ezekkel egyszerre ápolják a bőrüket, de megelőzik a pattanások kialakulását. A zselé alapú termékeket a kemény mínuszok idején jobb, ha teljesen kiiktatják a mindennapos bőrápolásból, ugyanis a vízalapú zselé szinte belefagy a pórusokba.A gyógynövényes zsálya, zsurló vagy kamilla krémeknek különösen jó hatásuk lehet, mert gyulladáscsökkentőek, és enyhén hámlasztó hatásuk is van.

Télen általában sápadtabbak vagyunk, ez még jobban kiemelheti a szem alatti sötét karikákat. Ezek ellen használjunk valamilyen könnyű szemránckrémet. Ha van egy kis szabadidőnk, tegyünk fel néhány uborka- vagy burgonyaszeletet a szemünkre, ezek frissítenek és megnyugtatnak. Az irritált szemek pedig a kamillateás borogatástól negyed óra alatt megnyugaszanak.