Vágólapra másolva!
Agyrém, de létezik olyan, hogy gyerekanorexia. A brit közvéleményt sokkolta a BBC egy cikke, miszerint egy londoni kórházban hét- és nyolcéveseket is kezelnek ezzel a betegséggel. Az okok: a genetika, a szülők, a kultúra és a divat-, illetve médiaipar.
Vágólapra másolva!

"Nem kérek vacsorát, anya. Úgyis kövér vagyok" - mondja a 12 éves Niki, aki konkrétan 25 kiló, nagyon szép, vékony teremtés, nagy, barna szemekkel és egyenes szálú, barna hajjal. Úgy néz ki, mint egy kis modell: "menő" cuccai vannak, és bár a körmein pattog kicsit a lakk, mégis, úgy egészében egy rendkívül bájos és kedves teremtés. Mégsem elégedett: a barátnője, Juli, 21 kiló.

Niki apró darabokra vágja a vacsoráját, napközben nem vagy alig eszik valamit, nyammog minden étel fölött, és közben megszállottan nézi a divatlapok fotóit. Az anyja, Éva, nem tud mit kezdeni vele. A férjével próbálták már szépen, csúnyán, türelmesen és türelmetlenül: Niki mégsem látja be, hogy egy óriási nagy hülyeség, amit csinál. Jó úton halad az anorexia felé, és még négy éve van, hogy egyáltalán a 16 éves kort elérje.

Sok tényező együtt

A napokban sokkolta a brit közvéleményt egy, a BBC-n megjelent hír, miszerint a londoni Great Ormond kórházban - amelyben kifejezetten kezelik a gyerekkori táplálkozási zavarokat - nyolc-, sőt hétéves gyerekek is vannak a páciensek között.

Bár ritka azért, hogy ilyen fiatal gyerekeket érintsen a táplálkozászavar, John Goldin, a kórház egyik pszichológusa azt nyilatkozta a BBC-nek: az utóbbi 20 évben már több ilyen esetet is látott, és szerinte a gyerek-evészavarosok száma egyre nő.

A jelenség újra feléleszti azt a vitát, hogy vajon kinek a felelőssége is az olyan táplálkozászavar-betegségek globális terjedése, mint az anorexia (anorexia nervosa) vagy a bulimia. A brit pszichológus nem hisz abban, hogy emiatt kizárólag a divat- és médiaipar hibáztatható. "Túlságosan egyszerű lenne azt mondani, hogy a címlapokon és a kifutókon látható túl sok sovány modell lenne az anorexia terjedésének a fő oka" - mondta, bár azt elismerte, hogy a gyerekekre igenis nagyon hatnak a média képei, és helyes ezzel kapcsolatban társadalmi vitát folytatni.

Úgy véli: az evészavarok kialakulásában számos faktor játszik közre a fent említetten kívül. A gyerekek és a tinédzserek esetében ezek között említhető - nyilatkozta a BBC-nek Goldin - a pubertáskori "zavaros" időszak, a "maximalista" személyiségtípus és genetikai tényezők is. Közrejátszhatnak ezenkívül a feltételezett kulturális elvárások is: az a hit, hogy ahhoz, hogy valaki gyönyörű legyen, elengedhetetlen a vékonyság - tette hozzá a pszichológus.

"Ha a társadalmi értékrend szerint a végletes vékonyság egy elismert tulajdonság, és a sovány modelleket nemcsak hogy nagyon jól megfizetik, de még általánosan gyönyörűnek is tartják, akkor az emberek azt fogják hinni, hogy a vékonyság az útja annak, hogy valaki sikeres legyen, hírnevet szerezzen" - nyilatkozta Goldin a BBC-nek.