Simabőr-varázsló: az epiláció

Vágólapra másolva!
Az elektrokozmetika klasszikus módszerei közé tartozik az elektromos árammal történő szőreltávolítás. Ma már ritkábban végzik, mivel a fényterápiás (lézer, IPL) módszerek gyorsasága, hatékonysága, hegmentessége jobb, ennek ellenére mégsem felejthetjük el.
Vágólapra másolva!

Az elektromos epiláció

Népszerűségének okai egyszerűek: a legtökéletesebben kivitelezett fényterápiás szőrtelenítések hatékonysága is maximum 85-90 százalékos, tehát nem tökéletes. Ráadásul a fényterápiás kezelés bőr- és szőrszínfüggő.
Általában a világos, ősz szőr nem reagál a besugárzásra, ezenkívül a sötét bőrtónusok is nehezen kezelhetőek a bőr természetes melanintartalmának fokozott volta miatt. Egyes szőrszálak pedig igen mélyről erednek, ahová nem lehet elegendő fényenergiát bejuttatni, vagyis a kezelt szőrtüsző "túlél". A fényterápia ára nem függ a szőrzet sűrűségétől, mivel nem szálanként, hanem mezőben kezel, tehát egy-egy kóbor szőrszál kiirtása nem rentábilis.

Hogyan történik az epiláció?

Az a kezelés, amelynek során a szőrszál növekedéséért felelős sejtcsoportok (mátrixsejtek) és a szőrtüsző papilláját elektromos úton, darabonként elroncsolják. Az áram fajtája alapján megkülönböztetünk elektrolízissel és elektrokoagulációval, valamint a kettő kombinációjából származó Blend technikával folytatott szőrtelenítést.

Önállóan a galván- (egyenáram-) epilációt ma már egyáltalán nem használják. Az áram erőssége rendkívül alacsony (0,5-1,5 mA), ami csak nagyon kis területen, a papillában okoz vegyi hatást. A negatív pólusnál létrejövő lúgképződés roncsolja el a papillát. A módszer elég lassú.

A nagyfrekvenciás elektromos epiláció más elven működik. A nagyfrekvenciás váltóáram a szövetek ellenállása miatt 90 °C-os hőt termel, ez roncsolja a szőrnövekedésért felelős sejteket. A kezelés lényegesen gyorsabb az egyenáramhoz képest, viszont fájdalmasabb.

Az elektromos szőrtelenítés legkorszerűbb technikája napjainkban a Blend, amelynél a galván és nagyfrekvenciás hatás mikrochip által vezérelve együtt hat. A nagyfrekvenciás áram hőtermelő hatása fokozza, gyorsítja a lúgképződést, így az eljárás gyors, nem fájdalmas, hatékony, és ritkán okoz heget. Segítségével még a legmakacsabb szőrszálak is kiirthatók.

Tekintettel a fényterápiás szőrtelenítés nem tökéletes voltára és a költségkímélésre, az elektromos tartós szőrtelenítést még mindig jó. Alkalmas a fényterápia hatásának kiegészítésére, illetve ritkás, ősz vagy nagyon mélyről eredő szórványos szőrszálak elpusztítására.