Ájurvéda: mindent tud a testről

Vágólapra másolva!
India ősi kultúrája csiszolta, fejlesztette évezredeken át az ájurvédikus gyógyászati tanokat, melyek napjainkra átlépték szülőhazájuk határait, és elterjedtek az egész világon. Az egész embert egységként kezelő holisztikus szemlélet az akadémikus orvoslás mellett egyre nagyobb teret nyer. Az ájurvéda tanításait nem csak egészségünk megőrzésében, de a szépségápolásban is hasznosíthatjuk.
Vágólapra másolva!

Az élet tudománya (ájur = élet, véda = tudomány, bölcsesség) nem csak biológia értelmezés, hanem a test, a lélek, a tudat harmonikus együttesét jelenti. Az ájurvédikus szemlélet komplex életmódot kínál, a testtípusnak megfelelő táplálékoktól, a masszázsok, tisztítómódszerek, ájurvédikus orvosláson (pancha karma) át a speciális kozmetikai kezelésekig. Az ájurvédikus gyógyászat által használt több ezer gyógynövényt, állati eredetű terméket és ásványi anyagot először 1908-ban foglalták össze hatástani szempontból az Indiai gyógyszerkönyv-ben (Indian Materia Medica), amelyet azóta is rendszeresen kiadnak. Az ájurvédikus gyógyászat hatékonyságát a betegségmegelőzésben, a krónikus betegségek gyógyításában, valamint a rehabilitációban a WHO is elismerte.

www.szepsegmagazin.hu


Testápolás: nem csak az arc a fontos!

Az indiai hagyományos testápolás jelentősen különbözik az európai kozmetikától. Indiában mindig az egész test szépítésén, ápolásán volt a hangsúly, ellentétben "európai típusú" kozmetikával, ahol nem egyforma hangsúlyt kaptak évszázadokon át az ember testrészei. Voltak illedelmes és illetlen részeink, a kozmetika ennek megfelelően sokáig csak az arc, a nyak, a dekoltázs és a kézfej ápolásával törődött, hanyagolva a teljes testmasszázst. Az ájurvédikus testápolás az egész bőrfelületre, a hajas fejbőrre és az összes szaruképletre (haj, köröm) is vonatkozik, a szépséget és a jól ápoltságot is holisztikusan közelíti meg, ahol minden testrész fontos, és nincsenek közöttük illendőségbeli különbségek.

Ez a szemlélet ma már az európai kultúrában is egyre jobban gyökeret ver, a testkozmetika terjedése egyértelműen ezt mutatja. Az indiai eredetű testápolás dúskál a tisztán növényi eredetű olajokban, illatanyagokban, kifejezetten épít az aromaterápiás hatásra, nagyon kedveli a természetes magőrleményekkel végzett dörzspeelinget.
A szója-izoflavonok, fitoösztrogének jótékony hatásának felismerését a női bőrre is a "rejtelmes földrésznek" köszönhetjük, hiszen a legnagyobb cégek kozmetikai kutatólaboratóriumai keresték a távol-keleti és indiai nők bársonyos bőrének a titkát a változókor után is.