Bőrradírozás a legprofibb módszerekkel

Vágólapra másolva!
A bőrünket is meg kell tisztítani alaposan. Nemcsak a sminket kell nap, mint nap lemosni, de az elhalt sejteket is el kell távolítani rendszeresen. A peelingek alkalmazási gyakorisága a mélység, a módszer, a bőrtípus és a kitűzött cél függvényében változik, lehet egyszeres, többszörös, rendszeres, kúraszerű. Élettani hatékonysága inkább a mélységétől, mintsem az ismétlések számától függ.
Vágólapra másolva!

A peeling célja és hatása mélységétől függően sokrétű: a felületi bőrtisztítás, hatóanyagok felszívódásának elősegítése, akné elleni hatás, faggyúmirigy-kivezetőcső kitisztítása, a hám szaporodásának felgyorsítása, a szaruréteg elhalt része vastagságának csökkentése, az élő sejtsorok számának növelése, pigmentációs rendellenességek kezelése, ránctalanítás, fiatalítás, a bőrfelület újraformálása, hegkezelés.

A peelingek csoportjai a következők:
- mechanikai hatáson alapuló bőrcsiszoló módszerek, úgynevezett dörzspeelingek,
- kémiai bőrsebészeti beavatkozások,
- fototermolitikus (fény, lézer) peelingek.

A mechanikai peelingek a legelterjedtebbek. Már a nedves bőrfelület törléssel történő szárítása is bizonyos mechanikai felületi dörzshatást biztosít, amit akár naponta végezhetünk. A házi módszerek közé sorolható a fogkefe-peeling, amelyet zsíros, aknés bőrű, mitesszeresedésre hajlamos fiatalok szívesen végeznek.
Lágy, természetes anyagú fogkefével naponta meleg vizes felpuhítás után átdörzsölik a zsírosodásra hajlamos bőrterületeket, ezáltal felületes hámkoptatást és faggyúmirigy-masszázst adnak a bőrnek.
A bőrfelületre rászáradó lehúzható maszkok vagy ledörzsölésre javasolt bőrradírok szintén csak felületes hatást biztosítanak, terápiás értékük viszonylag csekély.
A kefés dörzsölés gépesített változata a kozmetikai forgókefés bőrfelszín-kezelés, a frimátor. A körkörösen mozgó, esetleg rezgő kefékkel felületi koptatást és mikromasszázst adhatunk a bőrnek. Előnye, hogy az arc vagy a test különböző területein eltérő mélységben kezelhetünk.
A dörzsölésen alapuló módszerek előnyei a mikrodermabráziós kezelésben csúcsosodnak ki. A kezelésnél a speciális berendezés nagysebességű, vákuum által mozgásba hozott, illetve a turbófokozatnál pozitív nyomással tovább gyorsított alumínium-szilikát (korung) kristályokat ütköztet a bőrfelszínnel. A kristályok apró felületi elhalt szarulemezeket vagy akár élő sejteket vágnak ki a hám felületéből, és ezek együtt kerülnek elszívásra. A módszer ellenőrzött, a gépek teljesítménye tág határok között változtatható, a kozmetikai bőrtisztítástól a mély, orvosi hegkezelésekig széles indikációban javasolt. Bizonyos profeszszionális kozmetikai kezelősorok erre a fizikai peelingre épülnek.

A mechanikai bőrkoptatás legerősebb, orvosi módszere a forgókéses bőrcsiszolás, a dermabrázió. Helyi érzéstelenítésben vagy narkózisban alkalmazott, hosszú gyógyulási idejű kezelés, ritkán végzik.