Tavaszi kézápolásról, a manikűrről és műkörömről

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Sok embernek - főleg nőnek - ismerősek a következő tünetek: repedezett bőrű, égő-viszkető kéz, amely inkább néz ki valamiféle pikkelyes állat végtagjának, mint emberi kéznek, és ráadásul még a harisnyákat is tönkreteszi, hiszen abba is beleakad. A szárazkéz-szindrómával sokan küszködnek, és a modern kor körülményei sem könnyítenek a helyzeten.

A kéz bőrének legnagyobb ellenségei: a gyakori vízbe nyúlkálás, a száraz levegő, az erős napfény, a közönséges szappanok, a háztartási tisztítószerek és egyes kozmetikumok, valamint a nem megfelelő bőrápolás.

Előzzük meg a kéz kiszáradását!

A kéz bőrét védő természetes zsírnak az eltávolítására leginkább alkalmas a víz, különösen ha szappan vagy valamilyen tisztítószer is jelen van. Ezek az anyagok eltávolítják a védő zsírréteget, és irritálják a bőrt. A rossz minőségű - erősen lúgos - szappanok helyett válasszunk nagyobb zsírtartalmú, bőrápoló krémet is tartalmazó szappant. Kézmosás után azonnal krémezzük be kezünket, így "bent tarthatjuk" a kéz bőre által felvett vizet, a kiszáradás és berepedezés megelőzhető. A legjobbak az ásványi olajakat és glicerint tartalmazó, kifejezetten kézápolásra szánt krémek.

A szappan
A kiszáradt kéz különösen érzékeny az amúgy is szárító hatású, illatosított szappanokra. Vásároljon extra-krémtartalmú, glicerines szappant vagy akár gyógyszertárban készített mosdókrémet.

Kilépés az ördögi körből
A kiszáradt kéz nagyon viszket, és sokszor fáj is. Víz alá tartva enyhülnek a rossz érzések - de ez a legrosszabb, amit tehetünk. Minél gyakrabban kerül a kéz bőre a vízzel kapcsolatba, annál jobban kiszárad. A bőr kellemetlen feszülését, viszketését ne vízzel, hanem krémekkel próbálja enyhíteni.

Hogyan ápoljuk száraz kezünket?

A gumikesztyű nem haszontalan találmány!
A szappanoknál is sokkal veszélyesebbek a kézbőrre a különféle háztartási tisztítószerek. Az ammóniatartalmú vagy más, fehérítő hatású szerek pillanatok alatt végeznek nemcsak a mosdókagylón vagy ruhán található szennyeződésekkel, de a kézbőr természetes zsírjaival is.

Sose nyúljon ezekbe a szerekbe csupasz kézzel! Viseljen pamutbelsejű gumikesztyűt. A pamut felszívja az izzadságot, amely ugyanúgy száríthatja a bőrt, mint a sima víz. Ha nem pamutbelsejű a kesztyű, akkor szórjunk bele hintőport, ugyanolyan hatású, és a kesztyűt is könnyebb felhúzni.

Sokan azért nem használnak gumikesztyűt, mert nem tudnak benne fogni, dolgozni. Ők vásárolhatnak nejlonzacskó vékonyságú, egyszer használatos kesztyűket is a háztartási boltokban, megéri a kis befektetés.

A pizsamakesztyű
Krónikus kézszárazságot legegyszerűbb alvás közben kezelni. Ehhez kell egy pár pamutkesztyű és jó zsíros kézkrém. Lefekvéskor alaposan be kell kenni a kezet a krémmel, és ráhúzni a kesztyűt. A kesztyű segít megtartani a krémet, így több órán át regenerálódhat kezünk a kellemes közegben. Régen a hölgyek nem véletlenül viseltek kesztyűt állandóan, még nyáron is. Nemcsak az illendőség kívánta meg, hanem a szép bőrű kéz nagy kincsnek számított, és fontos része volt az ellenkező nem meghódításának.

Otthoni terápia
Este, lefekvés előtt jó vastagon bekenjük kezünket a már kiválasztott, jól megszokott - nem feltétlenül hidratáló, lehet zsírosabb - krémmel. Gyulladt, elszíneződött bőrre a körömvirágkenőcs a legjobb, de kamillás vagy glicerines kézkrémet is választhatunk, ha csak száraz a bőrünk. Körmeinket kenjük be körömerősítővel. Gyógyszertárban kapható steril kesztyűket húzva kezünkre reggelig hagyjuk dolgozni krémünket. Reggelre puhább, bársonyosabb lesz bőrünk. Ezt hetente egy-kétszer alkalmazhatjuk.

Virágviasz, mély-meleg terápia (paraffinos kézápolás): alkalmazása hatásos. A kezelés ezek ellenére nem található meg minden manikűrös és kézápoló szolgáltatásai között.

Frissítő kézmasszázs
Ezt mindenképpen a manikűrös, kézápoló szakember tudja a legmegfelelőbb módon végezni. Egyszerű masszírozásnak tűnhet, de nagyon fontos, hogy a krémek a kezünk mely részeit milyen sorrendben kezelik.
Legfontosabb, hogy körmeinket ne rágjuk és ne vágjuk a célra árult, mégis nagyon káros csipeszekkel. A körömreszelő és a lapos testű olló használata a legjobb. Kézmosás után a körömágy bőrét mindig húzzuk kicsit hátra a törülközővel, hogy körmünk levegőt kapjon. A töredezett körmökre a leghatásosabb a Revalid kapszula szedése. Körömrágás ellen pedig a műkörmök felrakása.

Pár szóban a műkörömről

A tévhittel ellentétben a műköröm nemcsak óriási hosszúságú és karvalycsőr formájú lehet.

A műkörömnek azért vannak szerényebb, a természetes körmökhöz teljesen hasonló formájú, színű és hosszúságú változatai is. Ezek az utóbb említett fajták jó célt is szolgálhatnak. Vagyunk egypáran, akik nem születtünk szép körmökkel, de ennek segítségével mindig szép és ápolt lehet körmünk. Akik napi munkájuk során számítógépet használnak, szem előtt van a kezük, és nem szeretnek naponta lakkozni, manikűrözni, azoknak kifejezetten javasoljuk a műkörmöt.
A kozmetikusok a vendégek valódi és műkörmét egyaránt ki szokták díszíteni egyedi festésű mintákkal, amelyek nagyon jól mutatnak, és erre tényleg büszke lehet az, aki viselni tudja.

A műköröm olyasmi, mint a mobiltelefon; van, akinek azért kell, mert fontos és nélkülözhetetlen, van, akinek azért, hogy megmutassa a környezetének, hogy ő sem marad el a divattól.

Problémái vannak a bőrével, tanácstalan a sminkkel kapcsolatban? Kérdezze meg szépségápolási tanácsadónkat, aki mindenre válaszol, legyen szó kozmetikai tetoválásról, napozásról, a táplálkozás és a szépség kapcsolatáról. Tekintse meg a kozmetikus oldalát!


Korábban
Tavaszi bőrápolási tanácsok
Mesélő körmök
A körmök sminkje
A tornacipők átka - a körömgombáról

Ajánlat
A L'Oréal honlapja