Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A névjegykártyáján és az önnel készült interjúkban ez áll a neve mellett: imázstanácsadó. Azt hiszem, ez eléggé új fogalom Magyarországon. Pontosan mit takar?

- Segítek a hozzám forduló hölgyeknek, hogy előnyösebbé, illetve foglalkozásuknak, társadalmi helyzetüknek megfelelővé alakítsák külsejüket. Ez egy komplex dolog, ami magában foglalja az egyéniségnek megfelelő smink, ruhatár, frizura, viselkedés kialakítását. Minden hölggyel először elbeszélgetek, arra törekszem, hogy pontosan lássam, milyen az ő személyisége, milyen pozícióban van, s mit szeretne elérni a megújult külsejével. Azután kezdődhet a "varázslat".

- Valóban szükség van ilyesfajta tanácsadásra? Nem az a legfontosabb, hogy úgy vásároljunk pl. ruhát, hogy nekünk tessék a kiválasztott darab és jól érezzük magunkat benne?

Az nagyon fontos, és számításba is veszem. Első kérdésére válaszolva: igen, hasznosnak és szükségesnek tartom, amit csinálok. Nagy a konkurenciaharc az élet minden területén, s természetes dolog, hogy minden hölgy szeretné jól megállni a helyét. Akár munkáról, akár a magánéletről van szó, hihetetlenül fontos az első benyomás - vagyis a külső. Később persze ezt még számos dolog árnyalja, de mindenképp nagy előny az ápolt, alkathoz és alkalomhoz illő megjelenés. Ha két azonos képzettségű munkaerő jelentkezne önnél irodai munkára, de az egyik kiskosztümben, elegánsan, a másik pedig talpig műkörömben, dekoltált topban és patacipőben - melyiket választaná?

- És ha más a probléma? Ha a hölgy meg tud jelenni az

alkalomnak megfelelően, de nem tetszik saját magának a külseje - aránytalan a testalkata, nem szép a bőre, csúnyának látja az arcát?

- Ezen mind lehet segíteni. Én azt mondom: csúnya nő márpedig nincs. Nem állítom, hogy mindenkiből topmodellt lehet faragni, de hogy a tanfolyam után csinos és harmonikus lesz a megjelenése, azt garantálom. Jómagam úgy kezdtem el érdeklődni a sminkelés iránt, hogy kislánykoromban a bátyám odaszólt nekem: "Lyn, Te olyan csúnya vagy!" Benéztem a tükörbe, és elkezdtem gondolkozni - nem éreztem csúnyának magam. Ha kívülről mégis annak látszom, akkor tenni kell valamit, hogy ez ne így legyen. A megoldás: egy jó smink. Ha nem tökéletes az alakunk? Semmi baj - a legtöbb nőnek nem az. Csak épp úgy kell felöltözni, hogy a lehető legcsinosabbnak látsszunk.

- Akkor most vegyük sorra a tökéletes megjelenést. Hogyan tanít sminkelni?

- A fél arcon elkészítem a sminket, s a hölgy a másik arcfélen bejezi. Figyelembe kell venni az alapszíneket (haj, bőr), az alkalmat, amire a smink készül és a viselt ruha színét. A make-upnak ezzel mind harmóniában kell lennie. Ha például drámai alkatúak vagyunk, használhatunk erősebb színeket, merészebb vonalakat. Persze ekkor sem mindig, hiszen mondjuk a piacon menthetetlenül ordenárén és nevetségesen hatunk majd lila szemhéjakkal és hatalmas vörös ajakkal. A nagyon erős sminket egyébként sem tanácsolom senkinek - éppen azokra a hibákra hívja fel a figyelmet, amelyeket elkendőzni szeretnénk.

- Alakbéli hiányosságainkat hogyan kendőzzük?

- Minden az arányokon múlik. A tökéletesen arányos testalkat nagyon ritka, ezért arra kell törekedni, hogy optikailag olyan hatást érjünk el, mintha a miénk is ilyen lenne. Játszani lehet a színekkel, a mintákkal, az anyagokkal. Ilyen módon tűnhetünk magasabbnak, alacsonyabbnak, karcsúbbnak, testesebbnek - egymagunk százféle nővé válhatunk. Ennek a trükkjét egyszer kell megtanulni, s utána már egy életen át sikeresen alkalmazhatjuk.

- Mit gondol a magyar nők megjelenéséről?

A magyar hölgyek nagyon jó adottságúak, azonban a megjelenésük nem mindig tökéletes. A modellt most leginkább a média sugallja, és nagyon gyakran tévesen. Csinosak a tévében szereplő hölgyek, de külsejük nem mindig tükrözi a szerepüket. Itt is a harmónia a kulcs - egy hírolvasó hölgynek mindig elegánsnak és visszafogottnak kell lennie. Ezt kívánja meg a funkció, amit éppen betölt. Egy zenei koktél műsorvezetője ugyanakkor már lehet sokkal merészebb, bohókásabb. Nekem még az is bántja a szememet, ha a meteorológusnő bemondja a havazást és szélvihart, miközben egy szál topban látjuk a képernyőn. Tudom, hogy a stúdióban meleg van, de akkor is. Legyünk összhangban azzal, amit csinálunk.

- Részt vettek már a tanfolyamán a közéletből ismert hölgyek is?

- Igen. Neveket azonban nem említenék - ez olyasmi, mint az orvosi titoktartás. Sosem adom ki a klienseimet. Nálam intim dolgok zajlanak, közösen felfedjük a hölgy külsejének hiányosságait és korrigáljuk őket. Ki örülne annak, ha visszahallaná, hogy én másokkal csámcsogok ezen? Ez kizárólag kettőnk ügye.

Bővebb információ az imázstanfolyamról az Artistic Stúdióban az alábbi telefonszámon: 353-2061

Korábban
Tavaszi frizuradivat
Divat-előrejelzés tavaszra-nyárra

Interjú Zsidró Tamással - "Fakezű fodrász nem létezik"

Ajánlat
Lyn De Gara varázsa
Fashion.hu
Giorgio Armani divattervező honlapja

Nem hiányzik a könyvtárából?
Divatlexikon

Fórumajánló: Mikor lesz öltözködés-szabadság Magyarországon?