A tükör nem hazudik

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Szemtől szemben

A szem körüli sötét karikák nemcsak szépséghibák, hanem belső problémák jelzői is lehetnek. A hosszú éjszakák utáni karikák megfelelő idejű alvás, pihenés után eltűnnek. Ha a karikák állandóvá válnak, a zsíranyagcsere zavarára gyanakodhatunk, ezért nem árt megvizsgáltatni a koleszterinszintet.
Ha valakinek a szürkületben romlik a látása, akkor annak az A-vitamin hiánya lehet az oka (farkasvakság). A farkasvakságot legjobb megelőzni; a tej, a sajtok, sárgarépa, a sütőtök, a spenót és a paradicsom sok A-vitamint (illetve elővitamint) tartalmaz. A szénanátha jele is lehet a fényérzékenység.
Ha a szem előtt időnként villámok vagy fények cikáznak, még nem kell megijedni, de ha ez gyakran előfordul, akkor tanácsos szemészhez fordulni, mert a fényjelenségek leválni készülő retinára is utalhatnak.
Sokan tapasztalják, hogy rángatózik a szemhéjuk. Ez elsősorban az idegesség jele, ám ha gyakran lép fel, akkor magnéziumhiány is állhat a háttérben. Biztosabb, hogy az utóbbiról van szó, ha más testrészeken is tapasztaljuk a görcskészséget. A hiányzó ásványi anyagot teljes őrlésű lisztből készült termékekkel, diófélékkel, hüvelyesekkel pótolhatjuk, és tanácsos csökkenteni az édességfogyasztást.
A duzzadt szemhéj, bedagadt szem is számos betegség jele lehet:
- lehet, hogy valamilyen idegen test került a szembe,
- lehet, hogy allergiás reakciót váltott ki valamilyen virágpor, kozmetikai termék, krém vagy szemfesték,
- és az is lehet, hogy baj van a veseműködéssel. Biztosabb, hogy erről van szó, ha a könnyzacskók is megnagyobbodnak, ha a bőr sápadt és hideg, és fáradékonyság, levertség is jelentkezik.
Legújabban az íriszdiagnosztika is jól előre tudja jelezni testünk betegségeit.

Beszédes ajkak

Szájszárazságot okozhat átmenetileg a stressz és izgalom. Ha túlságosan gyakran alakul ki, előfordulhat, hogy a szervezet B3-vitamin- (niacin-) hiányban szenved. Sok niacint tartalmaznak a hüvelyesek, a diófélék, a hús, a gomba, a barna kenyér.
A szájszél berepedésének oka lehet a hideg és száraz levegő, de a B2-vitamin (riboflavin) hiánya is felelős lehet az ajkak szárazságáért. B2-vitamin van a tejben és tejtermékekben, a barna kenyérben, a teljes kiőrlésű magvakban, a hüvelyesekben, májban, tojásban.
Kellemetlen szájszagot okozhat az éhség, vagy a korábban elfogyasztott fokhagyma, sajt vagy fűszeres étel. Ha a szájszag nem múlik el, lehet az oka krónikus fogínygyulladás vagy a gyomor nyálkahártyájának gyulladása is.

Kérem, nyújtsa ki a nyelvét! A nyelv fehéres elszíneződése arra is utalhat, hogy hamarosan kitör rajtunk a nátha. A nyelven fehér bevonat keletkezhet akkor is, ha valaki keveset eszik, vagy böjtkúrát tart. A nyelv hegyének vörös elszíneződése a gyomornyálkahártya megbetegedésére utalhat. A nyelv sápadt-szürkés elszíneződése is a gyomor és a belek működési zavarát jelezheti. Ha a tünethez kisebesedett ajak és durva bőr is társul, akkor a szervezet valószínűleg vashiányos. Ilyenkor igyon kevesebb fekete teát, kólát, amelyek megakadályozzák az ásványi anyag felszívódását, egyen jó vasforrásnak számító húsféleségeket (tengeri hal, máj, olaj) és sok citrusfélét, mert a narancs, a citrom, a mandarin, a grapefruit segíti szervezetünket a vas értékesítésében (A C-vitaminnak fontos szerepe van a vas felszívódásában, ezért is készítenek kombinált vitaminkészítményeket, pezsgőtablettákat).

Az arcunkra van írva

A kozmetikus válaszol
Szépségápolási tanácsadónkat bőrápolásról, sminkelésről, kozmetikai tetoválásról, napozásról, a táplálkozás és a szépség kapcsolatáról is kérdezhetik.





Korábban
Nevető szemek, csábító sminkek
A szép bőr diétája

H. A.