Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Szépségtanácsok tetőtől talpig

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

41 éves vagyok, a napi és alkalmi sminkhez szeretnék tanácsot kérni. Ami "eddig jó volt", az már nem biztos, hogy mostanában előnyös. Kedvelem a meleg, természetes árnyalatokat. Egy kicsit idegen számomra a rózsaszín rúzs, fénylő ajkak, kék szemhéj. Tehát a kérdésem az: hogyan sminkeljem magam reggelente? A hajam vörös, a szemem kék, a bőröm világos.

Amit nem érez a sajátjának, nem kell erőltetnie. Egy jól lealapozott, púderezett arcra először a világos színeket vigye fel pl.: bézs, majd egy természetes sötétebb színnel a szemeit árnyalja. Ne felejtse a szemöldökét egy kicsit élénkebb színűre festeni! A pirosító is visszafogottabb legyen, arccsonton finoman feltéve, lehet egy kicsit a halántékra, és az álla aljára is tenni belőle. Ezután jöhet a spirálozás. Nagyon fontos a szép szempilla! A rúzs színe lehet egy natúr mályvás szín. A szájfény gyorsan lejön, így inkább alkalomra ajánlom. Fontos még, hogy az alapozás előtt a szeme köré tegyen egy kis korrektort, olyat, amely világosabb színű.

***

A problémám az, hogy a lábamon a szőr nem nő ki teljesen, hanem benő a bőröm alá. Emiatt állandóan piros, gyulladt pöttyös a lábam, és az sem segít, ha mindennap erősebb szivaccsal átdörzsölöm.

A szőr bőr alá növése a felhám nem megfelelő kopása miatt van. Manapság nagyon kímélő, hidratáló tusfürdőket használunk, és ez okozza többek között ezt a problémát is. Lehet, hogy nem elegendő csupán erősen dörzsölni a bőrt, testradírt, szappanos lemosást is kellene alkalmazni hetente. Természetesen utána alaposan be kell krémezni. Az erősebb szivacs hatása is hatékonyabb egy alapos radírozás közben.

***

42 éves vagyok. Soha nem volt problémám a bőrömmel, tehát kozmetikába csak nagyon ritkán jártam. Most viszont már egy éve a nyakamhoz semmiféle anyag (sál, pulcsi) nem érhet, mert kivörösödik. A tünet egy óra múlva szépen visszahúzódik, ha szabadon marad a bőr. Ez van télen, nyáron pedig a nap hatására csúnya májfoltos. Próbálkoztam különböző krémekkel, de semmi hatás.

Az Ön problémája valószínűleg allergia lehet. Meg kellene mutatnia orvosnak, mert semmiképpen nem jó ez a bőrreakció. A májfoltokra nagyon kell vigyázni, különböző fényvédőkkel, halványító krémekkel érdemes kezelni. Azt javaslom, hogy mindkét készítményt bőrgyógyász javaslatára vásárolja meg, nehogy allergiás legyen tőle.

***

Van egy májfoltom a szememnél, amelyet szeretnék eltüntetni. Van erre valamilyen szer?

A szoláriumot, napozást sajnos kerülnie kell. Gyógyszertárban kapható májfoltra halványító krém, és vannak receptre felírható, erősebb halványító krémek is. Ehhez bőrgyógyászhoz kell fordulni, aki pontos diagnózis után felírja a szert.

***

Szépségápolási tanácsadónkat bőrápolásról, sminkelésről, kozmetikai tetoválásról, napozásról, a táplálkozás és a szépség kapcsolatáról is kérdezhetik.
A kozmetikus válaszol

A problémám abból áll, hogy a bőrömön lévő pattanások hegeket hagytak hátra. A kozmetikusom szerint a bőröm nem "problémás", nem ajánl rá semmit, de nem is esztétikus. Hogyan tüntethetném el a hegeket a bőrömről?

Sok ember küzd hasonló problémával, mint Ön. Bőrgyógyász ismerősömnél utána jártam, és javaslata szerint - persze látni kellene a bőrét - erős hámlasztással vagy lézeres kezeléssel lehetne segíteni. Ezeket a kezeléseket bőrgyógyász végezheti, mert a kozmetikai hámlasztás nem elegendő erre.

***

Ha este normálisan vacsorázom vagy több vizet iszom (ez általában összefügg), reggelre a szemhéjam erősen bevizesedik, feldagad. Ugyanez történik a legtöbb éjszakai krém használatánál. Ezzel "összenyomja" a szememet, és eltorzítja az egész arcomat. Legalább egy fél napig tart, amíg lelohad, pedig reggel szoktam rá hideg vizet tenni. Megelőzhető-e ez a probléma, ill. hogyan lehet elkendőzni?

A vízivás nagyon fontos, legalább 1,5-2 litert folyadékot meg kell inni naponta, és ezt egész napra elosztva érdemes elfogyasztani. Ha a reggelt egy csésze zöldteával kezdi, segít a vízvisszatartást megszüntetni. Minél többet iszunk, annál kevesebbet tart vissza a szervezetünk tartalékba. Vízhajtásra még nagyon jó a csalántea is.

***

17 éves vagyok, és már gyerekkorom óta rágom a körmöm, és nem tudok róla leszokni. Általában ha ideges vagyok, vagy ha unatkozom. Néha hetekre leszokom róla, de mivel gyenge a körmöm, visszahajlik a vége, és ilyenkor tudtomon kívül lerágom, és csak később eszmélek. A körömlakkok sem jók, mert azokat lekaparom. Már mindent megpróbáltam.

A körömrágás egy nagyon rossz szokás, és nem is túl szép egy lerágott köröm egy női kézen. Egy ismerősöm hasonló problémával kínlódott, azt javasoltam neki, hogy rakasson fel műkörmöket. Természetesen az életkorodra való tekintettel ez nagyon diszkrét, természetes méretű és színű legyen, és feltétlenül beszéld meg a szüleiddel! Lehetne csináltatni rövidebb, francia lakkos ízléses, nem feltűnő körmöket, amely ráadásul szép, ápolt kezet kölcsönözne. Abba a hibába viszont ne ess bele, hogy a műkörmöket téped le, mert elég költséges minden héten csináltatni, és az sem üde látvány, ha egy műköröm ápolatlan. Ezt lerágni elég nagy munka, de ha tetszeni fog, talán nem is akarod!

Korábbi szépségápolási tanácsokban olvashattak a fényérzékeny bőrről, a szoptatás, valamint a hormontartalmú fogamzásgátlók és a bőrminőség változásának kapcsolatáról és sminkelési trükkökről

Otthon elkészíthető természetes pakolások, végleges szőrtelenítés, narancsbőr kezelése, karikás szemek, száraz bőr kezelése

Vissza a kozmetikus oldalára

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről