Tavasszal sem bújhatunk ki a bőrünkből

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Az egészséges bőr titka elsősorban nem az illatszerboltok polcain keresendő, hanem önmagunkban: ismernünk kell bőrtípusunkat és ennek megfelelően kell megválasztanunk a bőrápolás eljárásait, az azokhoz használatos készítményeket. Életmódunk, táplálkozási szokásaink, környezetünk legalább annyira hatással van a bőrünkre, mint a csodát ígérő méregdrága kencék.
Éppen ezért az első, évszakváltáskor elengedhetetlen mozzanat a bőr tisztítása, ami ez esetben nem pusztán a rárakódott napi szennyeződések eltávolítását jelenti. Az elhalt vagy megvastagodott szarurétegtől bőrradírral szabadulhatunk meg, ám akinek nagyon száraz vagy kényes a bőre, bánjon csínján vele, mert némelyiknek erősen szárító hatása van. A zsíros bőrűek is inkább szakemberrel végeztessék el a műveletet, mert előfordulhat, hogy a radírozás serkenti a faggyúmirigyeket, amelyek így még több zsírt termelnek. Érzékeny helyeken, például a szem körül ne használjunk bőrradírt, ha pedig arcunkon már megjelentek a hajszálértágulatok - például a dohányosoknál gyakori -, akkor válasszunk enyhe hatású készítményt.
A bőrradírok alapvetően kétfélék: mechanikai vagy kémiai úton hatók. Az apró, kemény szemcséket tartalmazó készítmények mechanikai úton hatnak, zsíros arcbőrre legtöbbször ezek a megfelelőek. A test radírozásához használhatunk dörzspárnát, keményebb szivacsot, növényi rostokból készült dörzsikét, a habkővel csupán a keményebb felületeket, például a könyököt, térdet és a talpat tisztíthatjuk. Száraz vagy érzékeny bőrre nem ajánlottak azok a készítmények, amelyeket száradás után kell ledörzsölni, inkább válasszuk a lemosható változatúakat. A test radírozását mindig nedves bőrön végezzük, azaz fürdés, zuhanyozás közben.

Napozás előkészületekkel

Mielőtt először a napra megyünk, érdemes egy teljes arctisztító kezelést kérni a kozmetikustól, aki azt is elárulja, a mindennapos tisztításhoz, kezeléshez mi a legmegfelelőbb a számunkra. A jól eltalált arctisztító, legyen bár szappan, lemosó, krém, úgy tisztít, hogy utána bőrünk feszes, nem száraz, de nem is zsíros. A nagyon száraz bőrűeknek elegendő az esti, sminkeltávolító arctisztítás, reggel pedig a tiszta vizes lemosás.

Az arclemosók többsége azonos elv alapján működik: valamilyen zsíros vagy olajos anyagot, illetve a szennyeződéseket leoldó adalékokat tartalmaznak, mégpedig eltérő arányban. Száraz bőrre a zsírdús, illetve hidratáló anyagokat is tartalmazó szappan, arctisztító krém, arclemosó használható, míg a zsírosra az átlátszó, glicerines szappanok és az antibakteriális lemosók, érzékeny bőrre pedig az illatosítatlan, hipoallergén készítmények az ajánlottak.
Jó tudni, hogy a tusfürdők és habfürdők a normál vagy enyhén zsíros bőrűeknek alkalmasak, a száraz bőrűek inkább fürdőolajokat használjanak, amelyek a kiszáradást akadályozó finom bevonatot képeznek a bőrön. A ma újra divatos fürdősók lágyítják a kemény vizet, ezzel ellensúlyozzák annak szárító hatását.

Első lépés a bőrtípus meghatározása

A kellő önismeret - illetve a szakember - eligazít abban is, hogy milyen típusú a test bőre, ugyanis az esetek többségében az nem azonos az arcbőrével. Ezért más szerrel kell tisztítani az egyiket és a másikat. A száraz bőrűek hetente legfeljebb egyszer, míg a normál vagy zsírosabb, aknéra hajlamos bőrűeknek hetente egyszer-kétszer ajánlott a gőzölés tiszta vízzel. A gőz fölött maximum öt percet kell töltenünk, s utána mindig használjunk arcpakolást vagy a szokásos hidratáló krémet.

A test bőrének szárazságát sűrű testápolóval vagy hidratáló krémmel enyhíthetjük, az előbbit a zsíros bőrűek, míg az utóbit inkább a száraz bőrűek alkalmazzák. Az arc hidratálásán legalább annyi múlik, mint a tisztításán, ezért a jól kiválasztott készítményt naponta használnunk kell. Alapvető feladata, hogy védőréteget képezzen a bőrfelületen, amely tehát megakadályozza a folyadékvesztést, ám kaphatók olyan termékek, amelyek ezenkívül a ráncképződést gátló- vagy fényvédő adalékot is tartalmaz. Minél szárazabb a bőrünk, annál sűrűbb hidratáló krémet kell választanunk, kombinált bőr esetén a könnyebb krémet használjuk a zsíros felületeken és az arc két oldalán.

A zsíros bőrűek időszakos bőrápolásának másik fegyverét az arcpakolások csoportja alkotja, hetente egyszer-kétszer alkalmazva javíthatják a bőr minőségét. A tág pórusú, nagyon zsíros bőrűek alkalmazzák leginkább a pórusösszehúzó tonikokat, amelyek valóban eltávolítják az arctisztítás után fellelhető zsírmaradványokat és tetszetősebbé teszik a bőrt.

Tipikus típusok - eltérő ápolás

Normál bőr: simának látszó és tapintásra feszes, vérrel jól ellátott, fénytelen, s nem húzódik. Nincsenek rajta zsíros vagy száraz területek, pattanás vagy egyéb probléma nyomai sem láthatók. Gyermekeknél ez a típus a leggyakoribb.
Ápolása: megfelelő lemosóval legalább naponta egyszer tisztítsuk meg és használjunk könnyű hidratáló és a szabadban fényvédő krémet.

Zsíros bőr: általában a serdülőkor után alakul ki a hormonális változások miatti fokozott faggyútermelés következtében. A bőr tömött, vérrel roszszul átjárt hámrétegű, zsíros tapintású, fénylik, pórusai láthatóvá válnak, életkortól függetlenül gyakorta keletkezhetnek rajta pattanások, aknék. Bár meglehetősen problémás bőrtípus, előnye, hogy sokkal később kezd ráncosodni.
Ápolása: zsíros bőrhöz való speciális lemosóval tisztítsuk, de ne túl gyakran, mert a lemosással még élénkebbé tesszük a faggyúmirigyek működését. Tisztítás után érdemes tonikot vagy más pórusösszehúzó készítményt alkalmazni. A zsíros bőrt is hidratálni kell, azonban csak erre szolgáló szereket használjunk, s ha bármiféle elváltozást észlelünk, azonnal forduljunk szakemberhez, hogy megelőzzük a probléma kiterjedését. Nyáron zsírmentes naptejjel védhetjük a bőrt a káros sugárzással szemben.

Száraz bőr: fénytelen, érzékeny, könnyen kipirosodik. Gyakran hámlik és könnyen kirepedezik. Finom szerkezetű, pórusai aprók, tisztításkor feszül. Ez az idő előtti öregedésre, ráncosodásra leginkább hajlamos bőrtípus, s bár ritkán tarkítják pattanások, gyakorta előfordul, hogy viszket és a legcsekélyebb irritációra is érzékeny.
Ápolása: lemosáshoz használjunk szappanmentes tisztítószert, nappalra és éjszakára más-más hidratálót. Kerüljük az erősen szárító hatású alkoholos tonikokat, viszont már ifjúkortól rendszeresen alkalmazzunk szemránckrémet.

Érzékeny bőr: a száraz bőrhöz hasonló, de könnyen mutat allergiás reakciókat a kozmetikai szerek irritáló anyagaira. Ez a hajszálértágulatokra leginkább hajlamos bőrtípus. A szélsőséges időjárási viszonyokat leginkább az érzékeny bőr sínyli meg, ezért fokozott és speciális védelemre szorul.
Ápolása: hipoallergén, illatmentes bőrápoló termékek használatával megelőzhetjük az irritációt. A hajszálértágulatok megjelenésének kivédésére sűrű hidratáló krémeket kell alkalmazni, ám a tonikok, a pórusösszehúzók kerülendők. Szabadban, tavasztól őszig a magas fényvédő faktorú, hipoallergén napozókrém használata elengedhetetlen.

Kombinált bőrtípus: valószínűleg ez a legelterjedtebb, különösen az idősebb korosztályokban. Az arc középső része - azaz a homlok, az orr és az áll - zsírosabb és durvább felépítésű, mint a többi terület. Az arc többi része általában száraz vagy normál bőrű. Időnként kiütések jelenhetnek meg rajta. Az is gyakori, hogy valakinek az arcán zsíros, míg a teste többi részén száraz a bőre, így eltérően kell ápolnia.
Ápolása: szappanmentes készítményekkel tisztítsuk, hogy a száraz területek ne legyenek még szárazabbak, viszont a faggyútermelést se serkentsük. A zsíros és száraz területeket más-más krémmel hidratáljuk, az előbbieket még tonikkal is áttörölhetjük.

Ajánló:

Az arc- és testtisztítás módjairól olvashatnak a cikkben.

Korábban: