A szép bőr diétája

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Bőrgyógyászok és kozmetikusok gyakran hangoztatják, hogy a bőrproblémák kezelésének első lépése nem külső változtatás, hanem belső, azaz táplálkozási szokásaink megváltoztatása. A megfelő diéta csodákat tehet, teljesen megszépítheti a bőrt. Ha megadjuk a bőrnek a szükséges tápanyagokat, akkor napról napra képes megújítani magát, rugalmas lesz, és képes eltávolítani a káros méreganyagokat is.
A bőr folyamatos védelemre szorul. Legfőbb ellenségei a szabad gyökök - helytelen táplálkozás vagy erős napsugárzás hatására keletkeznek -, melyek a bőr simaságáért felelős kollagént is károsítják. A kollagén csökkenése szorosan összefügg a ráncok kialakulásával. A szabad gyökök okozta károsodás ellensúlyozásaként ajánlják a különféle antioxidáns tartalmú krémeket, illetve ételféleségeket.

Mely a bőrápolás legjobb stratégiája? Egyfelől a bőr - melynek felső rétege 28 naponként lecserélődik (lehámlik, ezt segíti elő a bőrradír is) - külső ápolása fontos, a bőr mélyebb rétegeit pedig az ételekkel bevitt antioxidánsokkal, vízzel, megfelelő zsírokkal kell táplálnunk.
A felszíni problémák - mint pl. a bőrszárazság - kevésbé befolyásolhatók belülről, ugyanakkor a jól felépített diéta könnyen hatással lehet olyan belülről kinduló változásokra, mint a ráncosodás vagy a pattanások megjelenése (akné).

A táplálkozás és az arcbőr színe, árnyalatai között is szoros öszefüggés van. Vannak bőrbarát és a bőrnek kifejezetten ártó ételféleségek. A telített zsírsavakról, amelyből sok van a baconszalonnában vagy a brie sajtokban, tudjuk, hogy jelentős szerepük van az artériák eltömődésében, a szűkületek kialakulásában. Ezek a zsírok azokat a hajszálereket is eltömítik, amelyek a bőrsejtekhez szállítják a tápanyagokat - írta Nicholas Perricone, a Yale University School of Medicine bőrgyógyásza. Könyvében azt is kifejti, hogy sok cukor károsítja a kollagént is, így a bőr petyhüdt, rugalmatlan lesz, és barna foltok jelennek meg rajta.
Dr. Perricone egy speciális diétát dolgozott ki azoknak, akik szeretnék bőrüket megújítani és egészégesebbnek látni. A háromnapos diéta főbb alkotóelemei a lazac, gyümölcsök, zöldségek és az olívaolaj. A kúra után a bőr sima, rugalmas és élénkebb színű lesz. Olyan betegnek is ajánlják, akik régóta eredménytelenül küzdenek bőrproblémával, pl. pattanásos bőrük van.

A bőrbarát ételek toplistája

Sötétzöld leveles zöldségek (támadás az akné ellen)
A spenót, a káposzta, mangold gazdag antioxidánsokban és vasban is. Vashiány gyakrabban lép fel nőknél; ekkor gyakoriak a szem alatti sötét karikák. Ezek a zöldfélék sokat taralmaznak a pattanást múlasztó cinkben is. Egy svéd vizsgálatban azok az aknéra hajlamos páciensek, akik cinktartalmú táplálékkiegészítőt kaptak, 85 százalékkal kevesebb pöttyről számoltak be három hónap múlva. A cink emellett segít lebontani a károsodott kollagént is.

Olívaolaj (búcsú a szárazságtól)
A sima, rugalmas bőr egyik titka, hogy hozzájutunk-e a megfelelő zsírokhoz. A száraz, hámló bőr legjobb gyógyszere az olívaolaj - naponta egy evőkanállal. Akkor is segít az olaj, ha a pórusok hajlamosak az eldugulásra, mert az olívában található esszenciális zsírsavak hatására sokkal kevesebb zsírt kell kiválasztani a pórusoknak, és könnyebbé válik a tisztulás.

Víz (a bőr kisimítója)
A vízhiányos bőr hamuszürke és nincs tartása (tésztaszerű). A víz hatására a petyhüdt, fáradt bőr újjászülethet; a hidratált bőr sima és telt, a meglévő ráncok kevésbé feltűnőek. Napi nyolc pohár víz mindenképpen kell a szép bőrhöz, fizikai munkánál, sportoláskor még több.

Brokkoli (rugalmassá teszi a bőrt)
A brokkoli az egyik antoixidáns vitaminokban - A- és C-vitaminban - leggazdagabb zöldségféle. Ezek a vitaminok a káros elváltozásoktól, így a daganatok kialakulásától is védik a bőrt. A C-vitamin rugalmassá teszi a bőrt, és egyben ellenállóvá a kisebb sérülésekkel szemben. Az A-vitamin azzal, hogy növeli bőr különböző fertőzésekkel szembeni védekezőképességét, segíti a pattanásos bőr gyógyulását és a tünetek csökkenését.

Málna, ribizli, áfonya (fiatalító, ráncmegelőző hatás)
Ezek a piros bogyós gyümölcsök gazdagon tartalmaznak olyan antioxidáns vegyületeket, melyek közismerten lassítják az öregedési folyamatokat. (Ezek a gyümölcsök, illetve a bennük található vegyületek ezen felül a rövid távú memóriára is igen jó hatással vannak.) A fekete áfonyáról bebizonyosodott, hogy háromszor több antioxidást tartalmaz, mint a narancs. Naponta egy jó nagy marék eper pont annyi C-vitamint tartalmaz, amely pont elegendő ahhoz, hogy a szervezet kollagén-helyreállító folyamatai működjenek, így a bőr rugalmas maradjon, és elkerüljük az öregedési folyamatok látható jeleit.

Lazac (gyulladáscsökkentő hatású)
A halhúsban - általában a tengeri halakban - lévő omega-3 zsírsavak a bőrnek is jót tesznek, mert egyszerre segítik a a száraz bőrt regenerálódni, és gyulladáscsökkentő hatásuk révén megszüntetik a pattanásokat is. Ezek a zsírsavak tökéletes ellenségei a kollagénromboló szabad gyököknek, így kisimítják az apró ráncokat. Az omega-3 zsírsavak megtalálhatók a makrélában, a tengeri sügérben és a pisztrángban is. Hetente háromszor érdemes halételeket fogyasztani, de aki nem szereti a halat, fogyasszon halolajat tartalmazó táplálékkiegészítő tablettát.
Aknéval küszködőknek hatásos segítség lehet, ha lenmagolajat vagy mogyoróolajat fogyasztnak. Ezek az olajak, akárcsak a halakban található olaj, cinket is tartalmaznak, mely elősegíti a gyulladások gyógyulását, és az új sejtek növekedését.

Kantalup dinnye (bőrmegújító)
Az élénksárga dinnyeféle jelentős mennyiségben tartalmazza a karotinhoz hasonló likopént, amely megakadályozza a bőr mélyebben lévő kollagénjének károsodását, így a ráncok kialakulását. A fáradt, fénytelen bőr ragyogóvá, élettel telivé válik a kantalupdinnye-kúra hatására. A béta-karotint (az A-vitamin elővitaminját) tartalmazó, azaz narancssárga, piros gyümölcsök, zöldségek segítenek megelőzni a bőr elszarusodását, a bőrrepedések kialakulását.

Szója (a pattanástalanító)
A szója gazdagon tartalmaz bőrvédő vegyületeket, melyek hasonlóan működnek, mint az ösztrogén, és megakadályozzák a pattanások kialakulását. A szója - legyen az szójabab vagy tofu vagy babcsíra - ezenfelül E-vitaminban is bővelkedik, amely serkenti az új bőrsejtek növekedését, és a bőr sima és finom lesz tőle.

Zabliszt, zabpehely (méregtelenítő, tisztító hatású)
A zabkása, a zabkorpa, a korpás készítmények rostokat tartalmaznak, így eltávolítják, kisöprik a méreganyagokat a szervezetből, így esélyt adva a makulátlan tiszta bőrhöz. Ezenfelül sok B-vitamint is tartalmaznak, mely segíti a új bőrsejtek növekedését.

A bőrgyógyász diétája

Dr. Nicholas Perricone speciális bőrbarát étrendet dolgozott kis, melyet önök is kipróbálhatnak. A bőr változásai hamar láthatóvá válnak, mert a bőr sejtjei hamar reagálnak az étrendi változtatásokra. Az ajánlatban nem szerepel édesség, fehér kenyér és fényezett rizs, mert a finomított szénhidrátok, a túlzott cukorfogyasztás Perricone szerint kifejezetten öregítik a bőrt.
A édesség utáni vágyat csillapíthatjuk egy pár szem fagyasztott és kiengedett gyümölccsel, így eperrel, szederre vagy egy tálka ribizlivel is.

Minden étkezéshez válasszon egy fogást az alábbi listából!

Reggeli fogások
- Omlett csak tojásfehérjéből, olívaolajban sült friss zöldségekkel, egy szelet dinnye
- Zabkása friss málnával, áfonyával vagy almával, fahéjjal
- Zsírszegény vaníliás joghurt, piros grapefruittal
- Grillezett lazacszelet friss bogyósokkal (málna, eper, áfonya)

Ebéd
- Frissen grillezett tonhal vagy lazac zöldsalátával vagy paradicsommal és olivával, olívaolajos, ecetes dresszinggel; a desszert kantalupdinnye-szelet vagy eper
- Lencseleves zöldséggel; zöldsaláta olívaolajjal, citromlével
- Frissen párolt spenótlevelek párolt csirke- vagy pulykamellel (bőr nélkül), olívaolajos vinaigrette mártással és napraforgómaggal megszórva
- Zöldsaláta sovány túróval, friss gyümölcsökkel

Nassolnivaló (maximum kétszer egy nap!)
- Sótlan mogyoró
- Friss gyümölcs
- Olajbogyó
- Piros és sárga színű zöldségek rágcsálni (sárgarépa, paprika)

Vacsora
- Csirkemell roston, brokkolival, olivában pörkölt kesudióval, fokhagymával; zöldsaláta sárgarépával és uborkaszeletekkel, vékony olívaolajos dresszinggel
- Pulykamell-burger grillezett zöldségekkel; vegyes gyümölcssaláta
- Grillezett tonhal, párolt zöldségekkel; vegyes gyümölcssaláta
- Szójaszósszal és fokhagymával pácolt grillezett garnélarák, zöldsalátával, sárgarépával, uborkával, vékony olívaolajos vinaigrette mártással

A szép bőr ellenségei

Alkohol
Hatására a bőr kipirul, mert a kapillárisok kitágulnak. Normál esetben ezek a hajszálerek ismét összehúzódnak, a pirosság elmúlik. Az arcbőr egyes betegségeinél, pl. rosacea esetén súlyosbítja a helyzetet, és az arcpirosságot erősíti. Az alkohol okozta vízhiányt úgy pótolhatjuk, ha minden egyes pohár italra két pohár vizet is elfogyasztunk.

Koffein
A koffein vízhajtó hatású (a bőr víztartalma is csökken!). Azokban a kávézókban, ahol a kávé mellé vizet is felszolgálnak, nagyon helyesen járnak el, mert a kávé után mindig ajánlott egy pohár vizet is meginni. A sokadik kávé helyett pedig frissítőül igyunk egy pohár zöld teát, vagy a forralt vizet ízesítsük friss citromlével.

Telített zsírok
Legyakrabban disznóhúsban, vörös húsokban, jégrémben, vajban találkozhatunk vele, illetve a hidrogénezett zsírokban, így a chipsekben, kekszekben és margarinokban is. A telített zsírok felgyorsítják a szabad gyökök képződését, ezzel hozzájárulva a bőr korai öregedéséhez, gyulladásos folyamataihoz (pattanások kialakulásához.)

H. Anett

Ajánló:

Az arcbőr tisztításáról olvashatnak a cikkben

Korábban: