Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Tavaszi bőrápolási tanácsok

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Szeretnék sminkelési tanácsot kérni. A polgári esküvőhöz én egy piros kiskosztümöt választottam, ehhez szeretnék találni megfelelő sminket. Magamról: a bőröm egyenletes, fehér, hajam sötét gesztenye barna, és mindig használok szemhéjtust a sminkeléshez. A vőlegényem kérése, hogy ezt az esküvőn is tegyem meg. A kérdésem: egy tűzpiros kosztümhöz hogyan illeszthető ez?

A tűzpiros kosztümhöz illik a szemhéjtus, sőt én még ugyanolyan piros rúzst is választanék hozzá. Ha nem idegenkedik az erős szintől, próbálja ki. Ezeken kívül semmi feltűnő szemfestéket nem használnék, csak egy pici pirosítót.
Esküvői sminkről korábban is írtunk

***

Én is pattanások miatt fordulnék Önhöz. 25 éves vagyok, négy évig szedtem egy gyógyszert a problémámra. A gyógyszer szedését menstruációs problémák miatt abbahagytam. Most hat hónap szünetet tartok, az orvosom szerint utána nyugodtan szedhetem tovább a szert.
A problémám az, hogy a hátamon és a mellkasomon is nagyon sok pattanás és mitesszer van (korábban is volt, csak a gyógyszer enyhítette némileg, de nem tűntek el), sőt, most már a fejbőrömön és a nyakamon is. Nagyon zavar, állandóan kaparásznám, ami tudom, hogy csak ront a helyzeten, úgyhogy próbálok uralkodni magamon.
Mindig arctisztító zselét használok, és olajmentes krémet (amolyan tiniknek valót), de mivel ezek már nem tini-pattanások, nem tudom, hogy van-e értelme.
Nagyon zavar, hogy ilyen a bőröm, ráadásul szeptemberben lesz az esküvőnk és hát garbós menyasszonyi ruhát mégse vehetek! Kérdésem, hogy hogyan lehetne végleg megszüntetni ezeket a tüneteket?

Javaslom, hogy egy alapos vizsgálatnak vesse alá magát, nincs-e más oka problémáinak. Figyeljen oda jobban a táplálkozás, járjon kozmetikai kezelésre rendszeresen. Volt olyan vendégem, akinél kiderült, hogy nem ehet kakaót, azóta rendbe jött a bőre. Lehet, hogy valami apróság elkerüli a figyelmét. Speciális krémeket kellene használnia!

***

Mi az oka és hogy lehet azon segíteni, ha a kéz körmök felső lemeze időről időre 1-2 mm hosszan felhasadozik? A kezem nincs kitéve semmi behatásnak.

A köröm felhasadása valamilyen vitaminhiányra utalhat. Drogériákban beszerezhető kifejezetten köröm és haj problémákra ajánlott vitaminkészítmény, mely tudomásom szerint kiváló hatású. Külsőleg is érdemes védeni a körmöket erősítőkkel, így együtt (vitaminkomplex plusz erősítő lakk) biztosan hatásos lesz.
Ajánljuk még egy korábbi cikkünket: Mesélő körmök

***

A körmök nagyon rondák lettek mind a két nagylábujjamon egy zárt cipő miatt. Bekékültek, lejött a körmöm fele. Mivel nemsokára itt a nyár, nem tudom, hogy meggyógyul-e addigra, vagy nem, de ha mégsem, akkor mit tegyek?

A lábon sajnos nagyon lassan nő le a köröm. Hallottam olyan megoldást, hogy műkörmös idiglenesen műkörmöt épített a lenövesztendő körömre. Ha nagyon zavarja, kérdezzen meg egy műkörmöst, lehet-e tenni erre a körmökre ilyet, mert akkor nem lenne csúnya, amíg lenő a saját körme.

***

Nagyobbik lányomnak már kiskora óta az arca tele van apró pöttyökkel, az arca mindig piros. Most 12 éves, és a pöttyök (pattanásféle) egyre jobban terjednek lefelé a mellkasára, a hátára. Ezek a pattanásfélék szárazak, és olyan tőle az arca, mind a durva smirgli papír. Próbálkoztunk mélytisztítóval, de csak 1-2 napig volt tűrhető az arcbőr finomsága. A bőrgyógyász felírt neki egy kenőcsöt, amivel tisztálkodnia kell, azután bekenni az arcát. Már három hónapja használja, de semmi változás nem történt. Az orvos azt mondta, ilyen a bőrtípusa, és ez öröklött vonás. De másnál nincs ilyen a családban. Mivel lehetne ezeket pattanásféléket eltüntetni az arcáról és a többi testrészről?

A gyerekeknél a pubertás során a változó hormonháztartás miatt felléphetnek különböző faggyú- és szőrnövekedési problémák. Később ezek természetesen enyhülnek, elmúlnak.
Az alap bőrtípust mindig szem előtt kell tartani, de az Ön által leírt tünetek szerintem nem bőrtípusra utalnak. Nehéz a dolgunk ilyen fiatal lányoknál, mert nem szeretnénk, ha maradandó nyomok lennének a bőrén a későbbiekben. Azt javasolnám, hogy keressenek fel egy másik bőrgyógyászt, kérjék ki a véleményét, és azt is tisztázzák vele, hogy rendszeres kozmetikai kezelésekkel lehet-e ezt a problémát kezelni. Ha lehet, mindenképpen keressenek fel egy kozmetikust is, mert saját tapasztalatomból tudom, hogy nagyon jól elő lehet segíteni a bőr letisztulását, és ezzel a bőrgyógyász munkáját is segíthetjük.

***

22 éves vagyok, decemberben voltam először kozmetikusnál. Az orrom és az állam tele van mitesszerrel, a kozmetikus szerint "nagyon be vannak száradva", a kezelés után nem láttam túl sok javulást. Zsíros fokhagymakrémet adott rá, mert a bőröm nagyon száraz és érzékeny. Szoláriumba nem járok, pattanásaim sem nagyon voltak soha.
Érdemes lenne gyakrabban ellátogatnom a kozmetikushoz? Lehet, hogy egyetlen kezelés nem volt elegendő? Milyen sűrűn lenne érdemes kezeltetnem az arcomat?

Feltétlenül érdemes ellátogatnia gyakrabban a kozmetikusához, ennek az eredménye nem most fog látszani, hanem később. Az első kezelések alkalmával valóban nehezebben tisztítható a bőr, de később változni fog és az eredmény is látványosabb lesz.
Gondolom, a bőrtípusának megfelelő krémet választotta kozmetikusa, de ha nem elégedett vele, nyugodtan jelezze neki. Kezdetben havonta egy kezelés kellene, később lehet, hogy nem kell ilyen gyakran mennie.

***

31 éves vagyok. Az a problémám, hogy nagyon mitesszeres, zsíros az arcbőröm, főleg az orromon és körülötte, valamint az államon és homlokomon. Nagyon kellemetlen, és azt tapasztaltam, hogy szülés után mintha kitágultak volna a pórusok az arcomon. Régebben jártam kozmetikushoz, de igazán nem tudott segíteni. Pedig rendszeresen ápolom, tisztán tartom a bőrömet. Valószínűleg örököltem ezt a típusú arcbőrt, mert édesanyámnak is tág pórusú arcbőre volt.

Minden bőrtípusnak megvan az előnye és a hátránya. A zsíros bőr kevésbé ráncosodik, mint a száraz!
Kiválóan karban lehet tartani a zsíros, tág pórusú bőröket, nagyon könnyen tisztulnak. Rendszeres kozmetikai kezelést igényel sajnos, javaslom, keressen fel mégis egy kozmetikust, akihez gyakran járhat.
Az otthoni bőrápolás a mi munkánkat segíti elő, de ami fontosabb, az Ön komfortérzetét javítja. Nappalra, ha zavarja a zsíros érzet, nagyon jó mattosító alapozókat lehet kapni. A közhiedelemmel ellentétben nem tömítik el a pórusokat, nem károsítják a bőrt. Sőt, védik a környezeti hatásoktól, persze a megfelelőt kell kiválasztani.

Olvasóink gyakran kérdezik kozmetikusunkat a zsíros, pattanásos bőrről. Erről a problémáról és a kezelési lehetőségekről is olvashatnak egy korábbi írásunkban

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről