Mogyorós aranygaluska meggyszósszal

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:
2.5 pohár sima liszt, 1 pohár teljes kiőrlésű liszt, fél csomag friss élesztő, 3 evőkanál cukor, 3 evőkanál vaj, 2 dl tej, 2 tojás sárgája, 1 csipetnyi só, 1 pohár olívaolaj, 30 dkg durvára darált erdei mogyoró

A szószhoz: 1 üveg magozott meggybefőtt, 1 evőkanál citromlé, 1 teáskanál őrölt fahéj, 2-3 evőkanál cukor, 2 evőkanál étkezési keményítő

Elkészítése:
Morzsoljuk el az élesztőt egy pohárban, adjuk hozzá félpohárnyi langyos vizet, majd keverjük el benne a cukrot is. Egy keverő tálba szórjuk a liszteket és egy csipetnyi sóval ízesítsük.

Öntsük rá a felfuttatott élesztőt, a dagasztógéppel kezdjük el dagasztani, és kis adagokban adjuk hozzá a langyos tejet, a tojások sárgáját és a szobahőmérsékletű vajat is. Keverjük addig még a tészta az edény falától kezd elválni, majd tegyük langyos helyre, és kelesszük kétszeresére.

Ha megkelt, borítsuk lisztezett deszkára, nyújtsuk ki másfél centis vastagságúra. Egy kisebb szájú pohárral szaggassunk korongokat a kinyújtott tésztából. Érdemes a pohár száját időnként olajba mártani, így nem ragad rá a tészta.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


A kis tésztagaluskák egyik felét mártsuk be az olívaolajba és utána a darált mogyoróba. Vajjal alaposan kikent és liszttel megszórt tepsibe tegyük szorosan egymás mellé, míg a tepsi meg nem telik. Tetejére még szórhatunk a darát mogyoróból. Kelesszük még fél órát, majd előmelegített sütőben, 140-150 fokon süsük 35-40 percig.

A meggyszószhoz öntsük a meggybefőttet levével együtt egy kis lábasba, ízesítsük őrölt fahéjjal, cukorral, és citromlével. Forraljuk fel, majd azonnal sűrítsük be a levét hideg vízzel elkevert étkezési keményítővel.

Ha elkészült a sütemény, kanalazzunk a meggyszószból üvegtálkákba, tetejére tálaljuk a megsütött és szétszedett galuskákat, szórjuk meg porcukorral és dekoráljuk gyümölcsökkel.