Gesztenyés gyökérleves

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:
40 dkg zellergumó, 20 dkg petrezselyemgyökér, 10 dkg burgonya, 1 db babérlevél, 2 fej vöröshagyma, 2 evőkanál vaj, 1 db zöldségleves-kocka, 2 dl tejszín, fél citrom leve, 10 dkg hámozott sült gesztenye, 2 szál kakukkfű, só, darált bors

Elkészítése:
Forrósítsuk fel a vajat egy fazékban, tegyük bele az összevágott vöröshagymát, majd pároljuk pár percig, míg a hagyma üveges nem lesz. Utána tegyük a megpárolt hagymára a meghámozott és vékony szeletekre feldarabolt zellergumót, petrezselyemgyökeret és burgonyát.

Daráljunk rá borsot, ízesítsük sóval és a leveskockával, majd közepes lángon pároljuk öt percig. Öntsük fel a zöldségeket másfél liter vízzel, és közepes lángon főzzük negyed órán keresztül, míg a zöldségek puhák nem lesznek.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


Dúsítsuk tejszínnel, forraljuk jól össze, utána kézi mixerrel pürésítsük, majd passzírozzuk át finomlyukú szűrőn.

Tegyünk egy teáskanálnyi vajat egy kis serpenyőbe, adjuk hozzá a kis darabokra felvágott hámozott sült gesztenyét. Tépkedjük rá a kakukkfűleveleket, daráljunk rá kevés borsot, majd pirítsuk egy percig.

Tálaljuk az elkészült levest kis tálkákba, tetejére kanalazzunk a fűszeres gesztenyéből.