Sütőtök, a narancsszín vitaminbomba

Vágólapra másolva!
Az ősszel és a hideg, deres éjszakákkal együtt megérkezett a sütőtök szezonja is. Egy zöldség, amit lehet szeretni vagy nem szeretni, de valamilyen formában mindenképpen ajánlott fogyasztani: édesen, sósan, köretként, levesként vagy lekvárként, mert egyrészt olcsó, másrészt roppant egészséges. Azoknak a fanyalgóknak pedig, akiket nem tudunk meggyőzni ínycsiklandó receptjeinkkel, ajánljuk, hogy heti egy marék pirított tökmaggal vagy napi pár szem tökmagolaj-kapszulával tegyék magukévá a töknek és/vagy magjának áldásos hatásait.
Vágólapra másolva!

A sütőtök a legolcsóbb vitaminbomba télvíz idején: kilója mindössze 100 forint körül van, de a benne lévő béta-karotin - amelyből a szervezet A-vitamint állít elő - és C-vitamin mint antioxidánsok, védelmet nyújtanak a szervezetnek, mivel hatástalanítják a káros szabad gyököket, ezzel csökkentve az érelmeszesedés és a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát.

Emellett segít pótolni a nyári napfényt: rendszeres fogyasztása egészséges, barnás bőrszínt eredményez, a magas rost- és zsírtartalma miatt pedig a székrekedésben szenvedőknek is hatásos és természetes segítség lehet.

A magjában is vitamin

A tök is azon konyhanövényeink közé tartozik, amelynek a magja legalább annyira értékes, mint a húsa: az olajos magvak között legmagasabb a fehérjetartalma, kimagasló a zsírtartalma, igen kedvező a zsírsavösszetétele, esszenciális zsírsavakban gazdag.

Az átlagosnál alacsonyabb a szénhidrát- és jelentős az élelmirost-tartalma, és nagy mennyiségű E-, B1- és B2-vitamin van benne.

A tökmagot, a közhiedelemmel ellentétben, nem csak a meccsnézés kötelező kellékeként alkalmazhatjuk: kiváló levesbetétként, megszórhatjuk vele a sós és édes sütemények tetejét, része lehet a müzliknek, gyümölcskészítményeknek.

A ma már számos üzletben kapható tisztított, csomagolt tökmag az ún. olajtök magja, amelyben - nemesítés eredményeként - héj nélküli mag található.

A tökmagból - elsősorban Ausztriában és Szlovéniában - értékes összetételű salátaolajat sajtolnak.

A legkisebbeknek is

A bébik "legkényelmesebb" és legegészségesebb tápláléka az anyatej, de felcseperedésükhöz szükség van szilárd táplálékra is: mivel a sütőtök könnyen emészthető és az egyik legkevésbé allergén zöldségünk,féléves kora körül már érdemes neki sütőtök-alapú bébiételt készíteni. Vágjunk össze sütőtököt kisebb darabokra, tegyünk mellé azokból az élelmiszerekből, amit már ehet a gyerek (meggy, barack, csirkemell, főtt marhahús, csirkemáj, szálka nélküli halhús, sárgarépa, spenót stb.) főzzük össze, majd pürésítsük.



Piacolás, tárolás

Ha a szomszéd vagy a nagyi kertjében (esetleg a sajátunkban) szeretnénk tököt szüretelni, azt vegyük fel, amelyiknek a szára már elszáradóban van, a kocsánya elfásodott, a héja körömmel alig karcolható, a húsa színe okkersárga vagy narancsvörös, a magok héja kemény (sütésre a leszedést követően utóérleléssel válnak alkalmassá).

Ha a piacon vagy a közértben szerezzük be, legjobb, ha egész tököt veszünk, mert így több hétig is friss marad hűvös, sötét helyen tárolva. Válasszuk feszes, fényes héjú, barna foltoktól mentes sütőtököt.

Ha csak darabolva kapható, nézzük meg, hogy a fólia alatt egyenletes-e a kockák színe, és fontos az is, hogy enyhén nyirkosnak látsszék, mert akkor biztosan friss. Hazaérve tegyük a hűtő aljában lévő dobozokba, és 3-4 napon belül használjuk fel, különben nyálkás réteg jelenik meg rajta, ami már a romlás jele.

Felhasználása

A sütőtököt - mint ahogy a neve is mutatja - rendszerint sütve fogyasztják. Sütéshez zárt tér kell, hogy jól átsüljön. Az íze cukortartalmától függően változó, de a sütésre legalmasabb a pár éve itthon is kapható kanadai tök: jóval kisebb, mint a hagyományos magyar sütőtök, alakja hosszúkás, kezelése praktikusabb. Megsütve íze garantáltan édes és kellemes.

De nem csupán szeletelve-sütve fogyasztható: édeskés, de leginkább semleges íze miatt sósan és édesen, számos variációban elkészíthető, ízesíthetjük szerecsendióval, sáfránnyal, római köménnyel, koriandermaggal, curryvel, gyömbérrel, de fahéjjal és vaníliával is.