Mogyorós szilvatorta

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:
18 dkg vaj, 50 dkg szilva, 18 dkg barnacukor, 18 dkg liszt, 18 dkg darált erdei mogyoró, 3 db tojás, 1 teáskanál sütőpor, félmaréknyi egész mogyoró, 1 csipetnyi só

Elkészítése:
Tegyük a szobahőmérsékletű vajat egy keverőtálba, szórjuk rá a cukrot és a sót. Elektromos habverővel keverjük addig, míg könnyű és habos nem lesz.

Utána szórjuk hozzá a darált mogyorót, keverjük jó össze, majd egyenként keverjük hozzá az egész tojásokat. Dolgozzuk a masszához a liszt és a sütőpor keverékét.

Tegyünk félre 4-5 darab szilvát, a maradékot vágjuk kis darabokra. A szilvadarabokat fakanál segítségével keverjük a tésztához.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


Kenjünk ki vajjal és hintsünk meg liszttel egy kerek, lecsatolható oldalú tortaformát, majd öntsük bele a tésztát. Kanállal egyengessük el a felszínét simára, helyezzük a tetejére a félbevágott és kimagozott szilvákat. Szórjuk rá a mogyorószemeket, majd tegyük előmelegített sütőbe, ahol 160 fokon 30-40 perc alatt süssük készre.

Ha elkészült, hagyjuk kissé kihűlni, majd vágjuk körbe a tortaforma szélénél. Óvatosan húzzuk le róla a formát, és szeleteljük fel a süteményt cikkekre. Tetejét porcukorral hintsük meg.