Kenyér, minden napra

Vágólapra másolva!
Mondásainkba, nyelvünkben, hiedelmeinkben de leginkább az asztalunkon a mai napig ott van a kenyér. Bár ma már a boltban is számtalan fajtája kapható, még mindig érdemes az otthoni sütéssel megpróbálkozni. Kenyérvariációk az új kenyér ünnepén.
Vágólapra másolva!

Évente - a csecsemőtől az aggastyánokig - minden magyar több tíz kiló kenyeret fogyaszt el. Ebből (annak ellenére, hogy a házi sütés reneszánszát éli) a legtöbb még mindig a boltok polcairól kerül az asztalra. A választék hatalmas, elmúltak már azok az idők, amikor a krumplis kenyér is kuriózumnak számított.

Annak, aki otthon próbálkozik kenyérsütéssel, még ennél is bőségesebb a variációk száma, akár géppel, akár "hagyományos" módon készül a friss "élet". A "kézzel" készült kenyér elkészítése nyilván macerásabb, mint a kenyérsütőből kibújó finomságé, de egyrészt nem igényel nagyobb befektetést, másrészt a cipó formája is hagyományosan guszta lehet. Kaldeneker György az [origo] Női Lapozójának szakácsa a kezdő kenyérsütőknek egy egyszerű alapreceptet ajánl, amit aztán, ha már belejöttünk a dologba lehet variálni, mondjuk fűszerekkel, vagy egyéb finomságokkal (pl. aszalt paradicsommal, magvakkal, olívadarabkákkal) bolondítani.

Kenyér alaprecept

Hozzávalók:30 dkg búzaliszt, 15 dkg teljes-kiőrlésű búzaliszt, 5 evőkanál olívaolaj, 2 evőkanál cukor, 1 teáskanál só, 1 csomag szárított élesztő

Elkészítése: Szórjuk a liszteket egy dagasztótálba, adjuk hozzá a szárított élesztőt, cukrot, sót és az olívaolajat. Kezdjük el keverni, majd kis adagokban csorgassunk bele körülbelül három deci langyos vizet. Addig dagasszuk, míg a tészta az edény falától kezd elválni, közepes keménységű kényér tésztát készítsünk. Tegyük langyos helyre, takarjuk be tiszta konyharuhával, majd kelesszük kétszeresére.Borítsuk lisztezett deszkára, gyúrjuk át alaposan, majd formázzuk kedvünkre. Tegyük sütőlapra és kelesszük még további 15-20 percig. Előmelegített sütőben 180-190 fokon süssük körülbelül 40-45 percig.


Kenyérvariácók, sütőre és dagasztótálra

A házilag gyártott kenyerek közül néhány egészen különleges példány is létezik, érdemes például kipróbálni az édesebb variációkat is, mondjuk a diós körtekenyeret, vagy a fahéjas-diós almakenyeret, ezek akár önmagukban, sütemény helyett is megállja a helyüket. Pizza helyett a süthetünk mediterrán töltött kenyeret a gyerekek (és az ínyenc felnőttek) nagy örömére. Az őszi szezon egyik ínyencsége lehet a sütőtökös kenyér, amelyet még keleszteni sem kell, úgyhogy a kezdők is bátran próbálkozhatnak vele. Ráadásul a sütőtök vitaminban gazdag, rendszeres fogyasztása pedig segít abban, hogy még a vénasszonyok nyarán is barna és egészséges legyen a bőrünk. "Igazi" kenyérként viselkedik, de "üresen" is finom a müzlikenyér, amit sajtokhoz, pástétomokhoz, szendvicskrémekhez ehetünk. Ez jóval egészségesebb, mint a fehér kenyér, hiszen aszalt gyümölccsel és olajos magokkal készül.

Géppel sütött mézes-magvas

Ha valaki úgy gondolja, hogy inkább a saját maga által gyártott kenyeret részesíti előnyben a bolti helyett, annak viszont érdemes egy kenyérsütő gépet vásárolnia. Ezek használata nem csak azért praktikus, mert szinte más dolgunk nincs is, mint kimérni a hozzávalókat, és bekapcsolni a masinát, de azért is, mert szinte minden gépen találunk időzítő gombot, amivel elérhető, hogy pont a felkelés után fél órával legyen kész a friss, finom, forró kenyér.

Néhány alapdolgot érdemes azért megjegyezni. A kenyérsütő gépeknél a hozzávalókat fordított sorrendben kell adagolni, tehát mindig a folyadékkal (víz, tej, joghurt stb.) kell kezdeni, ezeket tegyük legelőször a kenyérsütő forma aljába. Erre jöhet a liszt, amit érdemes feljavítani búzasikérrel, tejsavóporral, korpával. Léteznek előre gyártott lisztkeverékek is, de ezek nagyon megdrágítják a kész produktumot. Tehát a lisztet nagyjából egyenletesen szétszórva tegyük a gépbe, majd jöhetnek a különböző magok, aszalt gyümölcsök, fűszerek. Legvégül kerüljön bele az élesztő, fontos, hogy ez a folyadékkal ne érintkezzen.

Mézes-magvas tönkölykenyér

Hozzávalók: 2,4 dl tej 1 db tojás, 2 kiskanál olívaolaj, 1 evőkanál méz, 280 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt 100 g kenyérliszt vagy rétesliszt, 40 g búzasikér a liszthez keverve, 100 g olajos magvakból (ez lehet szezám-, lenmag, napraforgó- és tökmag, akár vegyesen, akár csak egyféle) 1,5 kiskanál só, 1,5 kiskanál szárított élesztő

Elkészítés: A folyadékkal kezdve tegyük a hozzávalókat a gépbe, majd a kenyérsütőt állítsuk be a teljes kiőrlésű programra. A gép márkájától függően 3-3,5 óra múlva már kész is a kenyerünk.