Cékla diós sajtkrémmel

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:
4 db közepes méretű cékla, 20 dkg gorgonzola sajt, 10 dkg natúr krémsajt, 1 maréknyi dióbél, 1 csokor zöld salátalevél, 3 evőkanál extra szűz olívaolaj, 2 evőkanál balzsamecet, darált bors, füstült sonka vagy füstölt lazac

Elkészítése:
Egyforma vastagságú, lehetőleg hosszúkás céklákat vásároljunk. Tegyük egy fazékba a céklákat, öntsük fel bőven vízzel, ízesítsük sóval és főzzük puhára. Ha elkészültek, hagyjuk őket kihűlni, majd egyszerű mozdulattal húzzuk le a külső héját, és szeleteljük fel egyforma, fél centi vastag szeletekre.

Szórjuk a dióbelet egy száraz serpenyőbe, tegyük a tűzre és közepes hőmérsékleten, állandóan rázogatva pirítsuk meg.

A szobahőmérsékletű gorgonzolát tegyük egy keverőtálba, adjuk hozzá a natúr krémsajtot, a megpirított diót, amit előtte kezünkkel összemorzsoltunk. Daráljunk rá kevés borsot, majd az egészet keverjük addig míg könnyű és habos nem lesz.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


Mossuk meg hideg vízben a salátaleveleket, majd csepegtessük le alaposan, és utána tegyük egy jól zárható műanyag dobozba. Érdemes pár órára a hűtőszekrénybe tenni, hogy friss, ropogós legyen.

Tálaláskor tegyünk egy maréknyi salátalevelet egy nagy tányér egyik oldalára, helyezzünk rá egy-egy szelet megfőzött céklát. Tetejére egy-egy evőkanál sajtos krém kerüljön, majd újra céklaszelet. Ezt a műveletet ismételjük meg még kétszer, úgy hogy a végén csak a kanálnyi sajt maradjon a tetején.

Daráljunk rá frissen borsot, csorgassuk meg olívaolajjal és balzsamecettel, a tetejét pedig dekoráljuk dióval. Mellé hajtogathatunk vékonyra felszeletelt sonkát vagy füstölt lazacot is.