Halfilé friss paradicsomszószban

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:

4 szelet fehérhúsú tengeri halfilé (lehet tőkehal, ördöghal, sügér, márna vagy laposhal), 1 teáskanál hal-fűszerkeverék, 4 evőkanál olívaolaj, darált bors, fél citrom leve és lereszelt héja, kevéske só

Szószhoz: 6-8 szem paradicsom, 2 evőkanál olívaolaj, 1 gerezd fokhagyma, 2 ág friss bazsalikomlevél, 5-6 szem fekete olajbogyó, só, darált bors, 2-3 szelet chili paprika

Elkészítése:

Locsoljuk meg két evőkanálnyi olívaolajjal a halszeleteket, majd daráljunk rá borsot. Szórjuk meg a hal-fűszerkeverékkel, dörzsöljük be a citrom lereszelt héjával, csorgassuk rá a kifacsart levét, és sózzuk meg, majd fedjük be fóliával, és pár órára tegyük be a hűtőszekrénybe.

A szószhoz mossuk meg jól a paradicsomokat, majd vágjuk ki a csumáját. Dobjuk fél percre forrásban lévő vízbe, majd azonnal szedjük át egy hideg vízzel telt edénybe. Ezzel a módszerrel, egyszerű mozdulattal le tudjuk húzni a héját.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


A csupasz paradicsomokat vágjuk nagyobb darabokra. Egy nagy serpenyőben forrósítsuk fel az olívaolajat, adjuk hozzá a felszeletelt fokhagymát, s ha már sistereg, öntsük bele a feldarabolt paradicsomot, adjuk hozzá az olajbogyót, a chilipaprika-karikákat, ízesítsük sóval, darált borssal, és felcsíkozott bazsalikomlevéllel. Forraljuk pár percig, míg a szósz sűrűsödni nem kezd, közben készítsük el a halat.

Egy nagy serpenyőben forrósítsunk fel két evőkanálnyi olívaolajat, tegyük bele a befűszerezett haldarabokat, majd mindkét oldalát közepes lángon süssük két-két percig.

Ha elkészült, tegyük a paradicsomszósz tetejére, jól forraljuk össze, majd azonnal tálaljuk. Körítésnek olívaolajjal és összevágott fekete olajbogyóval készített burgonyapürét tálaljunk hozzá.