Aszalt paradicsomos kenyértekercs

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:
35 dkg búzaliszt, 2 evőkanál olívaolaj, 1 teáskanál só, 1 teáskanál cukor, 1 csomag szárított élesztő, 2.5 dl langyos víz

A töltelékhez: 10 dkg olívaolajban eltett, napon szárított paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, 3 ág kakukkfű

Elkészítése:
Öntsük a lisztet, a sót, a cukrot, egy evőkanál olívaolajat (használhatjuk az aszaltparadicsom olaját is) és a szárított élesztőt egy dagasztóedénybe. Kapcsoljuk be a dagasztó keverőt, majd kis adagokba csorgassuk hozzá a langyos vizet.

Alacsony fordulaton tíz percig dagasszuk, míg a tészta az edény falától el nem válik. Takarjuk le tiszta konyharuhával, és langyos helyre téve kelesszük kétszeresére.

Amíg a tészta kel, készítsük el a tölteléket: szedjük ki az olajból a paradicsomokat, majd tegyük egy konyhai gyorsvágó gépbe, adjuk hozzá a fokhagymát, pár evőkanálnyit az olajból, majd a géppel zúzzuk jól össze.

Ha megkelt a kenyértészta, borítsuk liszttel meghintett deszkára, gyúrjuk át jól, és osszuk kétfelé. Nyújtsuk ki kisujjnyi vastagságúra, kenjük meg az aszaltparadicsomos töltelékkel, morzsoljunk rá kakukkfűleveleket, majd göngyöljük fel.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


Vágjuk centis szeletekre, helyezzük egymás mellé sütőpapírral borított sütőlemezre a tekercseket, hagyjuk kelni még tíz percig, utána előmelegített 170 fokon süssük 25-30 percig.

Ha olaj nélküli aszalt paradicsommal készítjük, előtte áztassuk be langyos vízbe a zöldséget, majd összezúzáskor kanalazzunk hozzá pár evőkanál olívaolajat.