Hozzávalók:
A tésztához: 25 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 6 evőkanál olívaolaj, csipetnyi só, csipetnyi cukor, 20 dkg vöröshagyma
A feltéthez: 2 fej lilahagyma, 4-5 szem paradicsom, 4-5 szem gomba, 1 kisebb darab cukkini, 1 ág friss oregano
Elkészítése:
Szeleteljük fel karikákra, majd vágjuk félbe a megtisztított hagymát. Forrósítsunk fel négy evőkanál olívaolajat egy serpenyőben és pároljuk meg benne a hagymakarikákat.
Öntsünk 125 ml (nagyjából fél bögre) langyos vizet egy kis edénybe, tegyünk hozzá egy csipetnyi cukrot, sót, morzsoljuk bele az élesztőt, csorgassuk bele a maradék olajat, majd keverjük jól össze. Tegyük langyos helyre, és futassuk fel 15 perc alatt.
Szórjuk a lisztet egy dagasztótálba, öntsük rá a kovászt, adjuk hozzá a megpirított hagyma felét, majd dagasszuk lágyabb kenyértésztává. Takarjuk be konyharuhával, és kelesszük kétszeresére.
A megkelt tésztát borítsuk liszttel meghintett deszkára, majd formázzunk belőle fél maréknyi gombócokat. Nyújtófával nyújtsuk ki egy centis vastagságúra, majd helyezzük egy sütőlapra.
Tetejére tegyünk a megpirított hagymából, a szeletelt paradicsomból, a lilahagymából, a cukkiniből és a gombából. Tépkedjünk rá oreganoleveleket, majd pár perc kelesztés után tegyük forró, 180 fokos sütőbe, és 10-12 perc alatt süssük készre.
Friss, ropogós salátalevelekkel, és bazsalikomos paradicsomsalátával tálalhatjuk.