Sajtos-mustáros karfiol csőben sütve

Vágólapra másolva!
Bár a nagy melegben nem szívesen kapcsoljuk be a sütőt, ezt a csőben sült karfiolt mégis érdemes kipróbálni. Gyorsan elkészül, a póréhagyma és a mustár pedig különlegessé, kellemes ízűvé varázsolja ezt a zöldségfélét.
Vágólapra másolva!

Hozzávalók négy személyre:
1 közepes méretű karfiol, 10 dkg póréhagyma, 2 evőkanál vaj, 2 ág zsálya, 3 evőkanál olívaolaj, 2 evőkanál magos mustár, 3 evőkanál liszt, 4 dl tej, 10 dkg reszelt trappista sajt, só, bors

Elkészítése:
A karfiolt vágjuk négyfelé, zsenge zöld leveleit is hagyjuk rajta. Mossuk meg alaposan, majd forrásban lévő sós vízben főzzük 5 percig. Szűrőkanál segítségével szedjük ki, és csepegtessük le jól.

Egy lábasban forrósítsuk fel a vajat, adjuk hozzá a finomra összevágott póréhagymát, és az összecsapkodott zsályaleveleket is, majd pároljuk néhány percig. Szórjuk rá a lisztet, keverjük jól el, majd kis adagokban, állandóan kevergetve öntsük hozzá a forró tejet. A sűrű mártáshoz adjuk hozzá a mustárt és a reszelt sajtot. Ízesítsük sóval és darált feketeborssal, majd forraljuk jól ki.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


Egy kisebb méretű tűzálló tálat kenjünk ki olívaolajjal, tegyük bele a megfőzött karfioldarabokat, vonjuk be a mustáros mártással, majd előmelegített sütőben, 20-25 percig 160 fokon addig süssük, míg pirosra pirul.