Tippek kajaallergiásoknak

Vágólapra másolva!
Elkezdődött a hagyományos allergiaszezon, de azoknak, akik liszt-, tej- vagy halérzékenységtől szenvednek, egész évben figyelniük kell arra, hogy mit esznek. Kaldeneker György, a szakácsunk tudja a tutit: egy-két tipp a kellemetlenségek elkerülése végett.
Vágólapra másolva!

Az allergia olyan, egyébként ártalmatlan anyagokra adott válaszreakció, amelynek kialakulásában az immunrendszer játszik közre.

A lisztérzékenység az ételallergia egy régóta ismert fajtája, okozója a lisztben található glutén fehérje. Már egyetlen kiflimorzsa is végzetes lehet: a betegség kizárólag szigorú diétával tartható féken. A lisztérzékenyeknek még a sörözés is tilos, sőt csokiból is csak a keserűt fogyaszthatják. De azért ne gondoljuk, hogy teljesen le kellene mondaniuk a kenyér és főzelékfélék fogyasztásáról, csak tudni kell, hogy milyen alapanyagok használhatók az ártalmatlan ételek elkészítéséhez. A legjobb egyébként az, ha az egész család egyféleképp, gluténmentesen étkezik - nem kell félni: az itt leírt receptek semmivel sem rosszabbak, mint amiket megszoktunk.

A lisztérzékenyek tiltólistáján ott vannak a búza-, az árpa-, a zab- és a különféle rozslisztek, az ezekből készített pelyhek, sűrítőanyagok, illetve egyéb, az ezek felhasználásával készült élelmiszerek. Búzaliszt helyett használjunk rizs-, kukorica-, sárgaborsó- és szójalisztet, illetve burgonya- és kukoricakeményítőt.

Garantáltan gluténmentesnek azok az élelmiszerek tekinthetők, amelyeknek a csomagolásán a gyártó szöveggel (például "gluténmentes", "gliadinmentes", "lisztérzékenyek/cöliákiások is fogyaszthatják") vagy grafikusan (áthúzott búzakalász) jelöli a gluténmentességet.

Kenyér búzaliszt nélkül

Tegyünk félkilónyi kukoricalisztet egy keverőtálba, adjunk hozzá két evőkanál étolajat, két deciliter vizet, egy deciliter tejet, egy teáskanálnyi sót, egy evőkanál mézet és egy csomag szárított élesztőt. Dagasszuk jól össze, majd langyos helyen kelesszük a tésztát addig, amíg a kétszeresére dagad. Borítsuk kukoricaliszttel meghintett deszkára, gyúrjuk jól át, majd tegyük olajjal kikent és ugyancsak kukoricaliszttel vagy kukoricadarával megszórt, téglaformájú sütőedénybe.

Kelesszük még legalább húsz percig, majd forró, 170 fokos sütőben süssük körülbelül 40-45 percig. Tehetünk a tésztába szárított paradicsomot, olívabogyót, áttört főtt burgonyát, olajos magvakat is. A tészta állagát javíthatjuk pár evőkanál burgonya, rizs vagy kukoricakeményítő beledagasztásával.

Forrás: Kaldeneker György receptjei

A lisztérzékenyeknek nem kell lemondaniuk a palacsintázásról sem. A garantáltan ártalmatlan palacsintához üssünk egy tálba négy egész tojást, adjunk hozzá másfél deciliter tejet, egy deciliter szódavizet, egy csipetnyi sót, két evőkanál étolajat, valamint nyolc dekagramm rizslisztet. A tésztát habverővel keverjük simává, majd serpenyőben, egy kevéske felhevített olajban a szokásos módon süssük ki. Nem marad más hátra, csak kedvenc lekvárunkkal megkenni és összecsavarni a palacsintákat.

Ne higgyük, hogy akik lisztérzékenységtől szenvednek, azoknak tilos lenne a lasagne. Ehhez a diétás tésztaételhez nem a laposra kinyújtott lasagne tésztát, hanem a fent leírt és elkészített rizslisztes palacsintákat használjuk, tejmártás helyett pedig sült sütőtököt adjunk hozzá. Ehhez egy tűzálló tál vagy tepsi alját kenjük ki olívaolajjal, majd rétegezzünk rá fél centinyi megsütött sütőtökhúst. A tetejére egy réteg rizslisztes palacsintát fektessünk.

Forrás: Kaldeneker György receptjei

Kanalazzunk rá paradicsomszószos darált marharagut, amit jócskán fűszerezhetünk kakukkfűvel, bazsalikommal és oregánóval. A sorrend: palacsinta, tökhús, majd ragu, addig, amíg az edény megtelik. A tetejére reszelt sajt kerüljön, és a lasagne máris mehet a forró sütőbe. Figyeljünk: ha kész paradicsomszószt használunk, ellenőrizzük, milyen sűrítőanyagot használtak a gyártásakor.