Brokkoliszószos csirkemell

Vágólapra másolva!
A brokkoli Dél-Európából származik és már a régi rómaiak is ismerték. Puffasztó zöldségféle, viszont kitűnő C-vitamin-, folsav- és ß-karotin-forrás.
Vágólapra másolva!

Hozzávalók négy személyre: 4 darab csirkemell filé, 2 evőkanál olívaolaj, darált feketebors, 4 szál kakukkfű.

Szószhoz: 1 db kis fel brokkoli, 2 evőkanál liszt, 2 evőkanál margarin, 10 dkg füstölt karaván sajt, 2 dl tej, őrölt szerecsendió, só, kevés őrölt fehérbors.

Csorgassuk meg a csirkemelleket egy evőkanálnyi olívaolajjal, daráljunk rá feketeborsot, tépkedjük rá a kakukkfű leveleit és ízesítsük sóval. Fedjük be fóliával és tegyük a hűtőbe legalább egy órára, hogy az ízek jól átjárják a húst.

Tálalás előtt egy nagy serpenyőben forrósítsuk fel a maradék olívaolajat, tegyük bele a fűszeres csirkemelleket, és mindkét oldalát erős lángon süssük egy-egy percig. Tegyük serpenyővel együtt előmelegített sütőbe, és 170 fokon süssük készre körülbelül 15 perc alatt.

Míg a csirke készül, lássunk hozzá a szósz elkészítéséhez. Forrásban lévő sós vízbe dobjuk a megmosott és apró rózsáira szétszedett brokkolit. Egy perces főzés után szedjük ki egy hideg vízzel telt edénybe. Ha mélyhűtött brokkolit használunk, ezt a műveletet ki lehet hagyni. Várjunk vele amíg kihűl, majd jól csepegtessük le.

Forrás: Kaldeneker György receptjei

Forrósítsuk be a margarint, szórjuk bele a lisztet, majd állandó kevergetés mellett öntsük hozzá a forró tejet. Forraljuk össze, a mártásnak főzelék sűrűségűnek kell lennie, ha szükséges, tejjel hígítgatjuk. Még forrón reszeljünk hozzá szerecsendiót, a füstölt sajtot, sóval és kevéske őrölt fehérborssal ízesítsük. Adjuk hozzá a leforrázott brokkoli rózsákat, és forraljuk még egyszer össze.

Tálaláskor tegyük a megsütött csirkemellet egy nagy tányérra, kanalazzunk rá a brokkolis szószból, körítésnek kurkumával elkészített sárga párolt rizst, és sült fürtös paradicsomot adjunk.