Tormás sültcékla-saláta

Vágólapra másolva!
A cékla nemcsak savanyúságnak nagyszerű, de önálló étkezésként, vagy húsfélék kísérőjeként is megállja a helyét - ráadásul az egyik legegészségesebb zöldségféle.
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:
Fél kilónyi apró cékla, só, fél citrom leve, 2 evőkanál száraz sherry, másfél decinyi olívaolaj, 1 nagy diónyi friss torma, kevéske darált bors

Elkészítése:
Mossuk meg jól a céklákat, majd sós vízben főzzük puhára őket, és hagyjuk kihűlni a főzővízben. Ha már langyosra hűlt, szabadítsuk meg a céklákat a héjuktól, és vágjuk félbe, vagy cikkekre.

Tegyük egy sütőlapra a feldarabolt céklákat, majd az előmelegített sütőben 180-200 fokon süssük őket 30-35 percig.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


Míg sül, készítsük el az öntetet: reszeljük le a tormát, tegyük egy kis tálba, facsarjuk rá a citromlevet, daráljunk rá borsot, ízesítsük sóval és sherry-vel (ha nincs kéznél sherry, használatunk száraz fehérbort is), majd csorgassuk rá az olívaolajat, és jól keverjük össze.

Tegyük egy salátás tányér aljára összetépkedett jégsalátát, tegyük rá a sült céklát és csorgassuk meg a tormás öntettel. Tetejére reszeljünk friss tormát.

Elkészíthetjük serpenyőben is - így sokkal gyorsabban tálalhatjuk. A megfőzött céklákat vágjuk cikkekre, hevítsünk fel pár evőkanálnyi olívaolajat egy serpenyőben, adjuk hozzá a cékladarabokat, és erős lángon, állandóan rázogatva pirítsuk meg. A végén öntsük nyakon a kész tormás dresszinggel.