Hozzávalók:
2.5 pohár teljes kiőrlésű búzaliszt, fél pohár fehér búzaliszt, 1 pohár rozsliszt, 2 teáskanál só, 1 evőkanál cukor, 2 evőkanál vaj, 1 csomag szárított élesztő, 1 dl tej, 2 dl víz
(1 pohár 250 milliliter űrmértékű mérőedényt jelent)
Elkészítése:
Szórjuk a többféle lisztet egy dagasztóedénybe, adjuk hozzá a sót, az élesztőt, a cukrot, és a szobahőmérsékletű vajat. Kezdjük el dagasztani (kézimixerrel is lehet), majd kis adagokban öntsük bele a tejet és a langyos vizet is.
Dagasszuk legalább öt percig, míg a tészta az edény falától kezd elválni. Tegyük langyos helyre, szórjuk meg a tetejét liszttel, és kelesszük addig, míg a kétszeresére nem dagad.
A sütőlapon kelesszük még legalább tíz percig a zsemléket, majd a tetejüket fakanállal hosszanti irányban nyomjuk be. Szórjuk meg jól rozsliszttel, utána tegyük előmelegített 170-180 fokos sütőbe, és süssük 15-20 percig.